Κεφ. Δ1 – Ο βασιλιάς Όθωνας

.jpg

Σχεδιάγραμμα θα βρείτε εδώ και εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, οι Μεγάλες Δυνάμεις τοποθέτησαν βασιλιά στην Ελλάδα τον Όθωνα, που έφτασε στην Ελλάδα το 1833, μαζί με Αντιβασιλεία καθώς ήταν ανήλικος ακόμη. Οι Βαυαροί, ανέλαβαν δράση και οργάνωσαν τη διοίκηση του κράτους, χωρίζοντας σε νομούς, επαρχίες και δήμους τις περιοχές, ενώ μετέφεραν και τη πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Οργάνωσαν το εκπαιδευτικό σύστημα, ιδρύοντας σχολεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Ο στρατός οργανώθηκε και η εκκλησία έγινε αυτοκέφαλη, ανεξαρτητοποιήθηκε από το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Ο νέος βασιλιάς όμως δημιούργησε και δυσαρέσκειες, καθώς δε μοίρασε τα εθνικά κτήματα στους αγρότες, αποφάσιζε μόνος του, οι αγωνιστές του 21 παραγκωνίστηκαν, υπήρχε ανασφάλεια και δεν παραχωρούσε σύνταγμα. Έτσι η λαϊκή δυσαρέσκεια που όλο και μεγάλωνε εκδηλώθηκε σε επαναστατικό κίνημα, την 3η Σεπτεμβρίου 1843, όπου δυνάμεις του στρατού με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και τον Ιωάννη Μακρυγιάννη, ζήτησαν σύνταγμα και το πέτυχαν. Ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1862 όταν και ο Όθωνας εκδιώχθηκε.

Στη διάρκεια της βασιλείας του διαδόθηκε η «Μεγάλη Ιδέα», δηλαδή η επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση όλων των υπόδουλων Ελλήνων.