Κεφ. Γ6 – Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία

6

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος θα βρείτε εδώ.

Ακολουθεί η περίληψη του μαθήματος.

Ταυτόχρονα με την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα εξεγέρθηκαν και οι Σουλιώτες στην Ήπειρο καθώς και οι Θεσσαλοί και οι Μακεδόνες. Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και η παρουσία ισχυρών οθωμανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές οδήγησε τις επαναστατικές κινήσεις σε αποτυχία.

Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμαζόταν να περάσει με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο, προκειμένου να καταπνίξει την Επανάσταση. Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Όμως ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822. Περίπου το 1/3 των Ελλήνων αγωνιστών σκοτώθηκε, αρκετοί άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την κατάληψη της Δυτικής Ελλάδας.

Άλλα κινήματα έγιναν στην Ήπειρο αλλά και στη Θεσσαλία ωστόσο οι ελληνικές δυνάμεις απέτυχαν, πολλοί Έλληνες σκοτώθηκαν και άλλοι συνελήφθησαν. Έτσι δυστυχώς η εξέγερση στο βορά είχε κατασταλεί. Η επαναστατική δραστηριότητα περιορίστηκε πλέον στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου.