Κεφ. Γ5 – Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύνοψη του μαθήματος

Η επανάσταση επεκτείνεται και στα νησιά του Αιγαίου, αρχικά στις Σπέτσες με τη Μπουμπουλίνα, κατόπιν στην Ύδρα, στα Ψαρά, στη Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιά. Παρόλο που τα ελληνικά καράβια ήταν λιγότερα και μικρότερα σε χωρητικότητα, ήταν ταχύτερα και είχαν πληρώματα με μεγάλη ναυτική εμπειρία. Οι Μιαούλης, Κανάρης και Παπανικολής αναπτύσσουν σημαντική δράση στη θάλασσα.

Τρία (3) ήταν τα είδη των πολεμικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν οι Έλληνες ναυτικοί:

α) σε πολιορκία παραθαλάσσιων κάστρων

β) σε καταδρομές στα παράλια της Μ.Ασίας, παρεμποδίζοντας το τουρκικό στόλο να πλεύσει στη Πελοπόννησο

γ) σε ναυμαχίες στο ανοιχτό πέλαγος, με τη βοήθεια πυρπολικών που ήταν πλοία φορτωμένα με εύφλεκτο υλικό, δένονταν σε τουρκικά πλοία και τους έβαζαν φωτιά.

Ωστόσο οι Τούρκοι αντιδρώντας στην επανάσταση, προχώρησαν σε αντίποινα. Τον Απρίλιο του 1822 η Χίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά με σφαγές των ντόπιων, γεγονός που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη.

Οι αποτυχίες του τουρκικού στόλου, ανάγκασαν το σουλτάνο να ζητήσει τη βοήθεια του πασά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή και ενωμένος ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αντιμετώπισε αποτελεσματικά τους Έλληνες, καταστρέφοντας μάλιστα σχεδόν ολοκληρωτικά τη Κάσο και τα Ψαρά.

Όμως στη ναυμαχία του Γέροντα τον Αύγουστο του 1824, ο ελληνικός στόλος νίκησε το τουρκοαιγυπτιακό χάρη στους ελιγμούς του ναύαρχπου Ανδρέα Μιαούλη που με τη βοήθεια πυρπολικών βύθισε μια φρεγάτα με 1000 στρατιώτες.

Σχεδιαγράμματα για το μάθημα, θα βρείτε εδώ.