Κεφ.Γ4 – Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

4

Στη συνέχεια απόσπασμα από την εκπομπή του BBC για την επανάσταση.

Δείτε εδώ και εδώ σχεδιαγράμματα για το σημερινό μάθημα.

Σύνοψη του μαθήματος

Στη Στερεά Ελλάδα οι συνθήκες για επανάσταση ήταν δυσκολότερες, καθώς ο οθωμανικός στρατός είχε πιο έντονη παρουσία, η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη και μιας και τα Γιάννενα ήταν κοντά, εκεί βρισκόταν επιπλέον οθωμανικός στρατός, με αρχηγό το Χουρσίτ Πασά, που είχε εκστρατεύσει εναντίον του Αλή Πασά. Υπήρχαν όμως πολλοί φημισμένοι κλέφτες στις περιοχές αυτές.

Πρώτος ξεκίνησε ο Πανουργιάς στην Ανατολική Στερεά και οι επαναστάτες έφτασαν μέχρι την Αθήνα και τη Χαλκίδα. Αργότερα απελευθερώνεται και η Δυτιή Στερεά (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Βραχώρι-Αγρίνιο)  και φτάνει και ο φαναριώτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Τότε ο Χουρσίτ Πασάς στέλνει τους Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ με στρατό, ώστε να καταπνίξουν την επανάσταση. Δίνεται σκληρή μάχη στο Γοργοπόταμο και στην Αλαμάνα, όπου ο Αθανάσιος Διάκος, ο Πανουργιάς και ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης αντιστέκονται, αλλά τελικά οι Έλληνες ηττήθηκαν και οι 2 πρώτοι σκοτώνονται τον Απρίλιο του 1821. Λίγο αργότερα (Μάιος 1821) οι Έλληνες παίρνουν εκδίκηση στο χάνι της Γραβιάς με αρχηγό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, όπου ο οθωμανικός στρατός έχει τεράστιες απώλειες ενώ οι Έλληνες ελάχιστες.

Έτσι ανακόπτεται η πορεία του οθωμανικού στρατού προς τη Πελοπόννησο , τονώνεται το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων και εξαπλώνεται η επανάσταση σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.