Η επανάσταση στη Πελοπόννησο

.jpg

Σύντομο απόσπασμα της εκπομπής του ΒBC για την επανάσταση στη Πελοπόννησο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή στη συγκεκριμένη ενότητα.

Σύνοψη του μαθήματος

Γιατί επιλέχτηκε η Πελοπόννησος ώστε εκεί να ξεκινήσει η επανάσταση;

Η επιλογή της Πελοποννήσου ως μιας από τις βασικές περιοχές όπου θ’ άρχιζε η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν τυχαία, καθώς σ’ αυτήν οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά. Επίσης, αρκετοί ένοπλοι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν μετακινηθεί στηνΉπειρο για να πολεμήσουν τον Αλή Πασά. Άλλοι ευνοϊκοί παράγοντες ήταν το ορεινό έδαφος της, η απόστασή της από την Κωνσταντινούπολη και ιδίως η ευρεία εξάπλωση τηςΦιλικής Εταιρείας στους προκρίτους και τους κληρικούς του τόπου.

Τι μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της επανάστασης;

O Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης, ξεσηκώνουν το κόσμο και σε συνεργασία με τους πρόκριτους της περιοχής προετοιμάζουν τον αγώνα. Οι τούρκοι βλέποντας αυτές τις κινήσεις φοβούνται και καλούν προληπτικά ιερείς και πρόκριτους στη Τρίπολη. Όσους πάνε τους φυλακίζουν ενώ όσοι δε πήγαν συγκεντρώνονται στη Μονή Λαύρας και στρατολογούν παλικάρια. Η επανάσταση ξεκινά στις 23 Μαρτίου 1821, όπου καταλαμβάνεται η Καλαμάτα και γίνονται επιθέσεις εναντίον τούρκων σε διάφορες πόλεις. Στη Πάτρα σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ποιες ενέργειες γίνονται κατά την έναρξη της επανάστασης;

Γίνεται εμφανές όμως ότι χρειάζεται να υπάρξει συντονισμένος σχεδιασμός καθώς δεν μπορούσαν πολλές φορές οι Έλληνες να συνεννοούνται. Έτσι ορίζεται αρχηγός ο Κολοκοτρώνης και αποφασίζει πρώτα να καταλάβει την Τριπολιτσά που ήταν σημαντικό στρατιωτικό κέντρο της εποχής. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 1821, φτάνει και ο Δημήτριος Υψηλάντης (καθώς ο αδερφός του Αλέξανδρος έχει φυλακιστεί) και αναλαμβάνει αυτός την αρχηγία. Σταδιακά σημειώνονται οι πρώτες επιτυχίες της επανάστασης.

Σχεδιάγραμμα μαθήματος