Θερμότητα – Θερμοκρασία

.jpg

Για να ανέβει η θερμοκρασία ενός σώματος, θα πρέπει να απορροφήσει μια ποσότητα ενέργειας. Όμως για να μειωθεί πρέπει να αποβάλλει μια ποσότητα ενέργειας. Όταν ένα θερμό με ένα ψυχρό σώμα έρχονται σε επαφή, τότε μεταφέρεται ενέργεια από το θερμότερο προς το ψυχρότερο και αλλάζει η θερμοκρασία τους. Η ενέργεια αυτή που μεταφέρεται μεταξύ των δύο σωμάτων ονομάζεται θερμότητα. Το σώμα που προσφέρει τη θερμότητα ψύχεται, δηλαδή η θερμοκρασία του ελαττώνεται. Τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε αν βάλουμε ένα δοχείο με ζεστό νερό μέσα σε ένα δοχείο με κρύο και από ένα θερμόμετρο σε αυτά. Έτσι θα δούμε ότι η θερμοκρασία του ζεστού θα ελαττώνεται ενώ του ψυχρού θα θερμαίνεται.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τη μεταβολή της θερμοκρασίας και τη ροή της θερμότητας από το θερμότερο στο ψυχρότερο σώμα.

2134

 

Θερμότητα λοιπόν, όπως είπαμε λέγεται η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας τους.
Η ροή της θερμότητας γίνεται με αγωγή, με ρεύματα και με ακτινοβολία. Όλα τα  σώματα χωρίζονται σε καλούς και κακούς αγωγούς της θερμότητας ανάλογα με το πόσο εύκολα μεταδίδεται η θερμότητα σε αυτά. Τα υλικά που είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας λέμε ότι έχουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα. Καλοί αγωγοί είναι κυρίως τα μέταλλα, όπως χαλκός, σίδηρος κλπ. Κακοί αγωγοί είναι το γυαλί, το πλαστικό, το ξύλο,  το χαρτί, ο αέρας κλπ. Οι κακοί αγωγοί λέγονται και θερμομονωτικά υλικά και τα χρησιμοποιούμε και όταν χτίζουμε τα σπίτια, στις οικοδομές κλπ.

Ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή για τα παραπάνω, είναι το εξής: όταν πατήσουμε ξυπόλυτοι στα πλακάκια του σπιτιού μας, λόγω του ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, μεταφέρεται θερμότητα από τα πόδια μας στα πλακάκια. Αντίθετα όταν παρεμβάλλεται ένα χαλί δε τα νιώθουμε το ίδιο, αλλά παραμένουν ζεστά.

Ένα βίντεο στη συνέχεια που εξηγεί αρχικά τη θερμότητα ως μορφή ενέργειας και στη συνέχεια τη μετάδοση της θερμότητας με αγωγή

Στη συνέχεια ένα βίντεο που εξηγεί τη θερμική αγωγιμότητα των στερεών

Ένα βίντεο στη συνέχεια που εξηγεί πως μετράμε τη θερμοκρασία και πως όρισε ο Κέλσιος τη βαθμίδα μέτρησής της.

Εξήγηση της ροής θερμότητας από θερμότερα στα ψυχρότερα σώματα.Μπορούμε εύκολα να κάνουμε και στη τάξη μας αυτό το πείραμα.