Κεφ.Β8 Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής

.jpg

Στη συνέχεια το σχεδιάγραμμα του μαθήματος.

ΚεφΒ8

Σύντομη περίληψη του μαθήματος με ερωτήσεις.

Τι γνωρίζετε για τον Ρήγα Φεραίο και το έργο του;

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος καταγόταν από το Βελεστίνο (αρχαιότητα Φερές) και ήταν Φαναριώτης. Αργότερα έφυγε στο Βουκουρέστι, ταξίδεψε στη Βιέννη και επηρεαζόμενος από τις ευρωπαϊκές ριζοσπαστικές ιδέες , έθεσε κύριο στόχο του την απελευθέρωση της πατρίδας. Εξέδωσε πολλά έργα όπως: ξένα βιβλία μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα, τη Χάρτα της Ελλάδος, εικόνες και το Θούριο που ήταν ένας φλογερός επαναστατικός ύμνος για την ελευθερία.

Οραματιζόταν ένα ελεύθερο ελληνικό ευνομούμενο κράτος όπου θα κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και παιδεία και αγωνιζόταν για αυτό. Όμως η δράση του αποκαλύφθηκε και συνελήφθη στην Αυστρία, παραδόθηκε στους Τούρκους και θανατώθηκε μαζί με τους συντρόφους του.

Τι γνωρίζετε για τον Αδαμάντιο Κοράη και το έργο του;

Ένας άλλος δάσκαλος του γένους ήταν και ο Αδαμάντιος Κοραής. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και μετά τις σπουδές του, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία όπου ήρθε σε επαφή με τις ιδέες της γαλλικής επανάστασης. Ασχολήθηκε με την αντιγραφή, επιμέλεια και μετάφραση κυρίως αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αφού πίστευε πως για να απελευθερωθεί το ελληνικό έθνος, θα έπρεπε να φωτιστεί διαμέσου της παιδείας, χρησιμοποιώντας μια νέα ελληνική γλώσσα (απλούστερη από τα αρχαία). Η γλώσσα που πρότεινε ήταν η καθομιλουμένη, χωρίς όμως ξένες λέξεις και ιδιωματικές φράσεις. Προετοίμασε κυρίως ιδεολογικά την επανάσταση και ανέπτυξε το φιλελληνικό κίνημα βοηθώντας στην ίδρυση του Ελληνικού Κομιτάτου στο Παρίσι.

Παρακάτω υπάρχει επιπλέον υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά στο μάθημα της ημέρας που αφορά τον Ρήγα Βελεστινλή και τον Αδαμάντιο Κοραή.

Και για τον Αδαμάντιο Κοραή.