Κεφ. Β4 Κλέφτες και αρματολοί
Για παρουσίαση κλικ εδώ.
To σχεδιάγραμμα του μαθήματος.
Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στου κλέφτες του 1821 με εικόνες και λίγα λόγια για τη δράση τους.
Κλέφτες, ονομάζονταν τα μέλη ένοπλων παράνομων ομάδων του βουνού, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι έδωσαν το όνομά τους στα φημισμένα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια. Οι κλέφτες βοήθησαν πολύ στις διάφορες εξεγέρσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι να καταλήξουν στην επανάσταση. Ο αρχηγός μιας ομάδας κλεφτών λεγόταν καπετάνιος και κάθε ομάδα, είχε το δικό της μπαϊράκι (σημαία) και το κρησφύγετό της που λεγόταν λημέρι. Γνωστός κλέφτης υπήρξε ο Κορκόδειλος Κλαδάς.
Αρματολοί ονομάστηκαν τα βοηθητικά στρατεύματα που δημιούργησαν οι Τούρκοι από παλιούς κλέφτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δράση των κλεφτών.Συνεπώς η οργάνωσή τους ως στρατιωτικές μονάδες, είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη συμβολή τους στις εξεγέρσεις, που οδήγησε σε ένα μεγάλο ποσοστό στην καθοριστική έναρξη της επανάστασης του 1821. Σταδιακά και μέχρι την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821, οι κλέφτες, μαζί με τους αρματολούς, αποτέλεσαν τη μόνη στρατιωτική δύναμη τη Ελλάδας η οποία μπορούσε να πολεμήσει επιτυχώς τον κατακτητή, χάρη στην επιτυχημένη εφαρμογή του κλεφτοπολέμου. Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Κατσαντώνης, ο Τζαβέλλας και ο Μπότσαρης.
Άσχετα λοιπόν με τα αρχικά τους κίνητρα, οι ληστρικές αυτές ομάδες αποτέλεσαν τη “μαγιά της λευτεριάς, όπως έγραψε λίγο αργότερα ο αγωνιστής του ’21 Μακρυγιάννης. Μετά την επανάσταση, η επιτυχής συμβολή των κλεφτών σε αυτή έδωσε την αφορμή να αλλάξει σημασία η λέξη κλέφτης.