Κεφ. Ε8 – Β Παγκόσμιος Πόλεμος

[slideboom id=925794&w=425&h=370]

Περίληψη μαθήματος

Η αποτυχία των Ιταλών στον πόλεμο με τους Έλληνες, ανάγκασε τους Γερμανούς να επέμβουν. Οι Γερμανοί έχοντας ήδη κατακτήσει τη Γαλλία και σχεδιάζοντας να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση, αναγκάζονται να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να επέμβουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ενώ μέχρι τότε έμενε σχετικά ουδέτερη στον πόλεμο χωρίς να διαλέγει πλευρά, εντάσσεται στις συμμαχικές δυνάμεις.

Στις 6 Απριλίου του 1941 ξεκινά η επίθεση των Γερμανών, με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε ελληνικά οχυρά. Ο ελληνικός στρατός δεν καταφέρνει να αντισταθεί και λίγες εβδομάδες αργότερα, τέλος Απριλίου, όλη η Ελλάδα έχει κατακτηθεί από τους Γερμανούς. Τον επόμενο μήνα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, επιχειρούν να κατακτήσουν την Κρήτη. Μετά από σκληρές συγκρούσεις το καταφέρνουν, αλλά με μεγάλες απώλειες. (μάχη της Κρήτης)

Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος θα τερματιστεί το 1945 με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, εναντίον του Άξονα. Ωστόσο οι ζημιές και τα θύματα είναι ανυπολόγιστα με ολοκαυτώματα λαών και ατομικές βόμβες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.