Κεφ. Ε7 – Το αλβανικό έπος

[slideboom id=1222194&w=425&h=370]

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος θα βρείτε εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Μετά τον μεσοπόλεμο, ταπεινωμένες οι ηττημένες χώρες έχασαν εδάφη και αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις. Αυτό οδήγησε σε αποσταθεροποίηση και αναταραχές τις οποίες εκμεταλλευτήκαν δικτατορικά καθεστώτα που πήραν με τη βία την εξουσία.

Στη Γερμανία το 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ με το ναζιστικό κόμμα, υποσχέθηκε ότι θα ξαναέκανε τη χώρα μεγάλη δύναμη και έτσι πήρε την εξουσία. Από το 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε αναλάβει τον έλεγχο στην Ιταλία και οι 2 χώρες συμμάχησαν σχηματίζοντας τις δυνάμεις του Άξονα.

Το 1938 λοιπόν, η Γερμανία επιτίθεται στην Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία. Η Ιταλία καταλαμβάνει την Αλβανία, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα. Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε φροντίσει για τη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας. Έτσι όταν το 1939 η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, η Αγγλία παρενέβη και ο πόλεμος γενικεύτηκε και γρήγορα έγινε παγκόσμιος.

Η Ελλάδα μετά τον τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη, δέχτηκε τελεσίγραφο στις 28 Οκτωβρίου 1940 από τον Ιταλό πρέσβη για παράδοση της χώρας. Ο Μεταξάς αρνείται και η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο. Οι Ιταλοί στην αρχή φαίνεται να κερδίζουν τις πρώτες μάχες. Γρήγορα όμως οι ελληνικές δυνάμεις στην Πίνδο απωθούν τους Ιταλούς μέχρι το εσωτερικό της Αλβανίας. Οι μάχες ήταν δύσκολες καθώς και ο χειμώνας ήταν βαρύς. Το ηχηρό ΟΧΙ όμως των Ελλήνων, έφτασε μέχρι τα αυτιά του Χίτλερ.