Η μετακόμιση
Σίγουρα τα περισσότερα παιδιά ξέρουν τι είναι η μετακόμιση και πιθανόν να έχουν μετακομίσει στο παρελθόν με τις οικογένειές τους. Εάν θέλουμε να δείξουμε μερικά πράγματα περισσότερα, υπάρχουν τα 2 επόμενα βίντεο. Το πρώτο δείχνει το αμπαλάρισμα των πραγμάτων μας και ειδικά των ηλεκτρικών συσκευών, ενώ το δεύτερο δείχνει το φόρτωμα στο φορτηγό με τη βοήθεια των εργατών. Ακριβώς όπως και στο σημερινό μάθημα. Σκοπός μου δεν είναι η διαφήμιση που επιχειρείται μέσα από τα βίντεο, αλλά η προβολή της διαδικασίας.
Αφού δούμε λοιπόν τον τίτλο και μιλήσουμε για τη μετακόμιση, περνάμε στο μάθημα. Το διαβάζουμε προσεκτικά πρόταση με πρόταση και κάνουμε ερωτήσεις κατανόησης στα παιδιά. Φυσικά μπορούμε να βάλουμε και τις διάφορες φωνές που χρησιμοποιούμε και σε προηγούμενα κεφάλαια και έτσι μας διαβάζει ένα φάντασμα, ένα στρουμφάκι, ένας γίγαντας και πολλοί άλλοι.
Υπάρχουν και αρκετές ασκήσεις σε αυτό το μάθημα, οπότε σίγουρα το βιβλίο θα μας πάρει αρκετό χρόνο. Σημαντικό στοιχείο εδώ, η υπενθύμιση των κανόνων ορθογραφίας:
Όταν έχουμε -η μπροστά από τη λέξη (θηλυκό) και η λέξη τελειώνει σε -η, τότε είναι πάντα ήτα. πχ η θήκη, η τιμή
Όταν έχουμε -το μπροστά από τη λέξη (ουδέτερο) και η λέξη τελειώνει σε -ι, τότε είναι πάντα γιώτα. πχ το μάτι, το ποτήρι
Όταν έχουμε -το μπροστά από τη λέξη (ουδέτερο) και η λέξη τελειώνει σε -0, τότε είναι πάντα όμικρον. πχ το δέντρο, το νερό
Όταν μπροστά από μια λέξη, ταιριάζει το εγώ, τότε η λέξη γράφεται με ιω (ωμέγα) πχ εγώ τρέχω, εγώ παίζω
Οι λέξεις που έχουν -η μπροστά λέγονται θηλυκά, ενώ αυτές που έχουν -το μπροστά, λέγονται ουδέτερα.
Όταν είναι πολλοί, βάζουμε πάντα -οι (όμικρον-γιώτα) πχ οι άνθρωποι, οι χυμοί
Εάν κρίνουμε ότι έχουμε το περιθώριο και μπορούμε, υπάρχουν και οι ασκήσεις της Αστεράτης Τάξης να κάνουμε.