Καράβια

Σήμερα θα μάθουμε τι έχει μέσα το μπαούλο. Ήδη τη προηγούμενη φορά συζητήσαμε πολλές ιδέες και έχουμε μια πρώτη εικόνα καθώς ήδη κάποια παιδιά αποκάλυψαν τι θησαυρούς έκρυβε. Ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας αρχικά από την εικόνα και στη συνέχεια από το κείμενο, με τη βοήθεια των παιδιών φυσικά, όπως πάντα. Ζητάμε λοιπόν τη βοήθειά τους για να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στη σημερινή ιστορία και που βρέθηκαν τόσοι θησαυροί. Βοηθάμε στα σημεία όπου υπάρχουν τα διαλυτικά και εξηγούμε τη χρησιμότητά τους, αν και τα έχουμε ξανασυναντήσει, οπότε αρκετά παιδιά θα θυμούνται κάποια πράγματα. (θεωρητικά)

Οι θησαυροί φυσικά είναι τα καράβια που έχει συγκεντρώσει ο θείος Παύλος από τα ταξίδια του, οπότε με αυτά θα ασχοληθούμε σήμερα. Στη συνέχεια έχουμε εικόνες από τα 3 είδη πλοίων που αναφέρονται στο μάθημα. Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες καθώς και επιπλέον δραστηριότητες, υπάρχουν και εδώ.

εμπορικο πλοιο

καϊκι

υπερωκεανιο

Περνώντας στις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών, βλέπουμε ότι οι σήμερα θα μάθουμε καλύτερα τη χρησιμότητα των διαλυτικών στις λέξεις. Ξαναεξηγούμε όπως παραπάνω πως χρησιμοποιούνται και γράφουμε ορισμένα παραδείγματα στον πίνακα, πχ κοροϊδεύω, χαϊδεύω, φαΐ και όποιες άλλες θέλουμε. Είναι μάλλον δύσκολο για τα παιδιά να βρουν τα ίδια λέξεις με διαλυτικά, οπότε ας είμαστε εμείς προετοιμασμένοι.  Στη συνέχεια υπάρχει ένα παιχνίδι από τα λογισμικά Jele με τίτλο: Πικ-νικ, το οποία αφορά τα διαλυτικά και πότε τα χρησιμοποιούμε.

διαλυτικα

Ένα άλλο θέμα που πραγματεύονται οι ασκήσεις του τετραδίου είναι και οι αντίθετες λέξεις. Συζητάμε τι σημαίνει αυτό και αναφέρουμε παραδείγματα, πχ ψηλός/κοντός, πρωί/βράδυ, μαύρο/άσπρο, ανοιχτό/κλειστό και φυσικά όποια άλλα παραδείγματα έχουν οι μικροί μας μαθητές. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το παρακάτω παιχνίδι. Έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν την ίδια άσκηση με αντίθετες λέξεις, οπότε μπορούμε να τη ξαναθυμηθούμε.

που και πού

πως και πώς

 

Επιπλέον δραστηριότητες, ξέρουμε από που….

Δείτε το στο slideshare.net