Τι κρύβει το μπαούλο;

Άλλο ένα μάθημα που συνδέεται με τις προηγούμενες ιστορίες. Διατυπώνουμε υποθέσεις για το τι συμβαίνει στην  εικόνα. Φυσικά πολλά παιδιά ήδη έχουν διαβάσει την ιστορία και ξέρουν τι θα συμβεί. Αυτή τη φορά θα θυμηθούμε το κλειδί που είχε βρει ο Μολύβιος. Τελικά ανήκει στο θείο Παύλο. Έτσι αρχίζουμε να διαβάζουμε το μάθημα με τη βοήθεια πάντα των παιδιών. Φυσικά έχουμε ηχογραφήσει την ανάγνωση και την βάζουμε να παίξει με διάφορες φωνές (στρουμφάκι, φάντασμα, γίγαντας, εξωγήινος ή όποια άλλη μας αρέσει). Διαβάζουμε πολλές φορές το κείμενο ώστε να το μάθουμε από το σχολείο αν είναι δυνατόν και υποβάλλουμε στα παιδιά ερωτήσεις κατανόησης πάνω στο κείμενο όπως τι έχει συμβεί, τι να είναι οι θησαυροί, τι ανοίγει το κλειδί κ.α.

Αφού επεξεργαστούμε ικανοποιητικά το κείμενο, περνάμε στις ασκήσεις όπου θα δουλέψουμε στην αλφαβητική σειρά των λέξεων και στη χρήση της απόστροφου. Εξηγούμε πότε χρησιμοποιείται η απόστροφος, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν 2 φωνήεντα, κάποιο μπορεί να ‘χάνεται’. Μπορούμε να παίξουμε και το παρακάτω παιχνίδι για περισσότερη εξάσκηση.

αποστροφος

Σε ότι αφορά την αλφαβητική σειρά των λέξεων περοτείνουμε στα παιδιά να λένε την άλφαβητα από μέσα τους και σε κάθε γράμμα να κοιτάζουν το σύνολο των λέξεων που έχουν. Όταν κάποια λέξη αρχίζει από το γράμμα που είπαν, τότε θα τη βάζουμε πρώτη, την επόμενη δεύτερη κ.ο.κ. Πολύ ενδιαφέρουσα η επόμενη παρουσίαση για την αλφαβητική σειρά των λέξεων.

Δείτε το στο slideshare.net

Ωραίο παιχνιδάκι και στη συνέχεια αν έχουμε χρόνο στη τάξη και θέλουμε να ασχοληθούμε με το πως μπαίνουν οι λέξεις σε αλφαβητική σειρά.

αλφ σειρα

Για το τέλος αφήσαμε δραστηριότητες από την ΤάξηΑστεράτη.

Δείτε το στο slideshare.net