Κεφάλαιο 42ο – Προσθέσεις με υπέρβαση της δεκάδας
Για το δύσκολο αυτό κεφάλαιο υπάρχουν διάφορες προτάσεις για το χειρισμό της υπέρβασης της δεκάδας. Σίγουρα κάποια παιδιά μπορούν να κάνουν τις προσθέσεις με το μυαλό τους ή ακόμη χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι θα δείξουμε μια πρώτη επαφή για το πως θα ‘σπάνε’ έναν όρο της πρόσθεσης ώστε να σχηματίζουν τη δεκάδα και στη συνέχεια να προσθέτουν τον υπόλοιπο αριθμό. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη καθώς θα μας εξυπηρετήσει στη συνέχεια όταν θα κάνουμε υπέρβαση του 20, 30 κ.ο.κ. Έτσι λοιπόν δείχνουμε σύμφωνα και με το παράδειγμα του βιβλίου, αλλά και του βιβλίου του δασκάλου με τη βοήθεια ενός αριθμητηρίου, ή χρωματιστών αντικειμένων πως θα κάνουν προσθέσεις.
Για παράδειγμα, θέλουμε να βρούμε το 8+5 = ? Σε αυτή τη περίπτωση, δίνουμε 8 πράσινες μπαλίτσες (ξύλινες του αριθμητηρίου ή ότι άλλο έχουμε εύκαιρο στη τάξη) και 5 κόκκινες. Λέμε στα παιδιά να προσθέσουν στο μεγαλύτερο αριθμό, δηλαδή στη περίπτωσή μας το 8, τόσες κόκκινες μπίλιες ώστε να γίνουν 10. Αφού το κάνουν (μπορούμε και να τα βοηθήσουμε αν δυσκολεύονται) λέμε ότι μας έμειναν στο χέρι 3 κόκκινες. Έχουμε λοιπόν πλέον 10+3=13 μπίλιες συνολικά.
Ένα εξίσου όμορφο βιωματικό παράδειγμα που έδωσε δασκάλα του σχολείου μας, είναι ότι σκοπός μας είναι να ‘πατήσουμε’ στη δεκάδα. Άρα όταν θα φτάνουμε στο 10, θα πατάμε με δύναμη το πόδι μας στο πάτωμα και μετά θα μετράμε πόσα απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρόσθεση. Με τον τρόπο αυτό, η πρόσθεση θα γίνε λίγο πιο διασκεδαστική.
Φυσικά έχουμε και λίγες επιπλέον ασκήσεις για το σπίτι, οι οποίες έχουν σκοπό απλώς να βοηθήσουν τους μαθητές να επεξεργαστούν τις προσθέσεις και όχι να τους κουράσουν. Άλλωστε και το βιβλίο δεν εμμένει πολύ στο κεφάλαιο αυτό, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να το επαναλάβουμε και στη συνέχεια κατά καιρούς.
Ασκήσεις επιπλέον θα βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο.
Πολύ καλές ασκήσεις υπάρχουν και εδώ.
Πολύ καλές και οι επόμενες εργασίες-ζωγραφιές, οι οποίες θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τα συμπληρώματα του 10, ώστε να κάνουν σταδιακά την υπέρβαση της δεκάδας.
Και φυσικά δραστηριότητες από την ΤάξηΑστεράτη.