Μην αγγίζετε!Έχει αγκάθια!

Πλησιάζουμε προς το τέλος των δίψηφων που θα δούμε στην Α΄ Τάξη. Για σήμερα έχουμε ένα δίψηφο σύμφωνο που συναντάται σε 2 μορφές, το γγ (γάμα-γάμα) και γκ (γάμα-κάπα). Αφού ζητήσουμε από τα παιδιά να μας πουν λέξεις που το περιέχουν, τις γράφουμε στον πίνακα. Εκεί επεξεργαζόμαστε τη γραφή του δίψηφου, επισημαίνοντας ότι μπορεί να συναντηθεί και στις 2 μορφές και τα παιδιά θα το κατανοήσουν σταδιακά μαθαίνοντας καινούριες λέξεις. Ψάχνουμε μήπως υπάρχουν και παιδιά στη τάξη μας τα οποία να το έχουν στο όνομά τους ή στο επώνυμο και τους ζητάμε να το γράψουν και αυτό στον πίνακα. Έτσι μπορούμε πλέον να περάσουμε και στην εικόνα του νέου κεφαλαίου. Βλέπουμε τα πρόσωπα, συζητάμε που βρίσκονται, θυμόμαστε τι είχε συμβεί στο προηγούμενο μάθημα και αρχίζουμε να γράφουμε στον πίνακα τα ονόματα των πραγμάτων που βλέπουμε, προβάλλοντας ταυτόχρονα την εικόνα του μαθήματος με τον προτζέκτορα (αν υπάρχει). Αν δεν έχουμε προτζέκτορα, μπορούμε απλά να τις σημειώνουμε και να κάνουμε μια σχετική μικρή ζωγραφιά ή να έχουμε προετοιμάσει από πριν εικόνες τις οποίες και έχουμε εκτυπώσει.

Στη συνέχεια παίζουμε το παιχνίδι ‘Το φεγγάρι φέγγει’ από τα λογισμικά jele.

γγ-γκ

Μπορούμε πλέον να περάσουμε στην ανάλυση του μαθήματος πάντα φυσικά με τη βοήθεια των παιδιών. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία έχει φτάσει πια σε πολύ καλό επίπεδο και είναι σε θέση να διαβάζει ακόμη και άγνωστο νέο κείμενο, οπότε, όλο και περισσότερα παιδιά μπορούν πια να μας βοηθούν στην ανάλυση του νέου κειμένου. Διαβάζουν λοιπόν τα παιδιά και στη συνέχεια και εμείς επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές την ανάγνωση ώστε να το ακούσουν και να το εμπεδώσουν. Μπορούμε να βάζουμε διαφορετικό παιδί να διαβάζει το κάθε πρόσωπο και έναν αφηγητή για να ενδιαφέρονται περισσότερο, ειδικά την επόμενη μέρα που θα έχουν να κάνουν ανάγνωση. Εναλλακτικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους τρόπους που έχουμε ήδη αναφέρει όπως πχ να διαβάσουμε φωναχτά, ψιθυριστά, θυμωμένα, χαρούμενα, νυσταγμένα, με ψιλή φωνή και όποιον άλλο τρόπο μας έρθει στο μυαλό. Ειδικά τους αρέσει να διαβάζω εγώ κάποια σημεία του κειμένου λάθος και αυτά να με διορθώνουν, τη λέμε ψεύτικη ανάγνωση.

Περνάμε ποια στις ασκήσεις του βιβλίου όπου και αναρωτιόμαστε που μπορεί να μας χρησιμεύει το κλειδί που βρήκε ο Μολύβιος. Ακούμε τις προτάσεις των παιδιών και τους ζητάμε να γράψουν κάποιες από αυτές στο τετράδιο τους. Περνάμε από πάνω και διορθώνουμε εκφραστικά λάθη, αλλά αποφεύγουμε να επισημάνουμε τα ορθογραφικά, καθώς στόχος μας σε αυτό το σημείο, είναι η σωστή απόδοση του νοήματος. Φυσικά  κρίνουμε ανά περίπτωση και μπορούμε με όμορφο τρόπο να επισημάνουμε πχ ένα λάθος γραμμένο ι, το οποίο συνήθως τα παιδιά ρωτάνε από μόνα τους πως γράφεται.

Η αγγελία είναι η επόμενη άσκηση του βιβλίου την οποία αναλύουμε και συζητάμε για τη χρησιμότητα της. Αναρωτιόμαστε που τις βρίσκουμε και μιλάμε λίγο για αυτό το θέμα (πχ σε εφημερίδες, διαδίκτυο, τηλεόραση, teletext(!), περιοδικά). Μπορούμε με τα παιδιά να φτιάξουμε και δικές μας αγγελίες στην αρχή προφορικά και αν κρίνουμε ότι μας παίρνει ο χρόνος και γραπτά στο τετράδιό μας.

Προχωράμε και στις υπόλοιπες ασκήσεις του τετραδίου εργασιών και λύνουμε τη κάθε άσκηση. Υπάρχει και πρόταση με επιπλέον ασκήσεις από την ΤάξηΑστεράτη στη συνέχεια, καθώς και ένα βίντεο με τον μύθο του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα καθώς είδαμε το σχετικό τίτλο σε προηγούμενη άσκηση.

Δείτε το στο slideshare.net