Με πινέλα και φαντασία

Νέο δίψηφο για σήμερα το ντ. Συζητάμε και ψάχνουμε λέξεις που να αρχίζουν με ντ ή να το περιέχουν. Ακούμε τον ήχο ενός κουδουνιού και λέμε στα παιδιά να πουν πως ακούγεται (Ντρρρριν…) Στη συνέχεια μπορούμε να συνδυάσουμε το ντ με όλα τα φωνήεντα καθώς και με τα δίψηφα φωνήεντα στο πίνακα και τα παιδιά να τα διαβάζουν. Άλλη δραστηριότητα είναι και το παρακάτω παιχνίδι από το λογισμικό jele.gr “Η αλεπού πλένει τα δόντια της”

Αλεπ

Έχοντας πάρει μια καλή ιδέα για το νέο δίψηφο, μπορούμε να περάσουμε στην εικόνα του επόμενου κεφαλαίου. Παρατηρούμε την εικόνα και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Βλέπουμε ποιοι παρουσιάζονται στην εικόνα και διαβάζουμε ποιοι μιλάνε. Ερμηνεύουμε τα συναισθήματα που βλέπουμε να αποτυπώνονται στα πρόσωπα της εικόνας. Έτσι μπορούμε πλέον να περάσουμε στο κείμενο όπου πρώτα απόλα θα κυκλώσουμε τα ντ. Τα εντοπίζουμε και μετά διαβάζουμε πρώτα αυτές τις λέξεις που το περιέχουν. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των παιδιών πάμε να διαβάσουμε το κείμενο και φυσικά όπου δυσκολεύονται βοηθάμε. Καθως τα κείμενα έχουν γίνει αρκετά μεγάλα, τα διαβάζουμε αρκετές φορές μαζί με τα παιδιά και για το σπίτι, μπορούμε να βάζουμε στα παιδιά να διαβάζουν ένα κομμάτι του, πχ το μισό περίπου και όσοι μπορούν φυσικά όλο το κείμενο.

Αφού διαβάσουμε αρκετές φορές και με διαφορετική φωνή, ψιθυριστά, γελαστά, από μέσα μας, θυμωμένα ή με όποιον άλλο τρόπο θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε το βιβλίο του ΝΤ. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει και στην ώρα των εικαστικών ή της Ευέλικτης Ζώνης. Τελειώνοντας λοιπόν την ανάγνωση και το βιβλίο του ντ, περνάμε στις ασκήσεις του βιβλίου, όπου συμπληρώνουμε το ντ και στη συνέχεια συζητάμε για τους πίνακες που παρουσιάζονται στην τελευταία άσκηση.

Για την επόμενη μέρα (συνήθως) αφήνουμε τις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών τις οποίες θα λύσουμε στην τάξη με τη βοήθεια των παιδιών και θα αναλύσουμε και την ορθογραφία. Πολύ ωραίες είναι και οι δραστηριότητες από την τάξη Αστεράτη στη συνέχεια ή από τον κ.Κωστή της σελίδας stintaxi.com

Δείτε το στο slideshare.net

Ασκήσεις για το μπ.