Όλοι στο οικόπεδο

Στο νέο μάθημα θα γνωρίσουμε το όμικρον-γιώτα (οι). Μπορούμε να δείξουμε φυσικά στα παιδιά το νέο δίψηφο πως γράφεται και να εξηγήσουμε ότι και πάλι το ι φωνάζει περισσότερο από το ο, γιαυτό και ακούγεται μόνο αυτό. Γράφουμε λέξεις με παραδείγματα που έχουν ή αρχίζουν από το οι και παίζουμε και το παρακάτω παιχνίδι στον πίνακα.

οικ

 

Περνάμε στη συνέχεια στην ανάλυση της εικόνας του μαθήματος όπου εντοπίζουμε αρκετά σημεία που περιγράφονται από λέξεις που έχουν το όμικρον-γιώτα (οι). Παρατηρούμε ποια παιδιά είναι στην εικόνα και τι κάνουν, πως αισθάνονται, τι φαίνεται να σκέφτονται και στη συνέχεια ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στο κείμενο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλα τα οι, και να τα κυκλώσουμε, ώστε να μας διευκολύνουν στο διάβασμα. Αφού τα κυκλώσουμε, με τη βοήθεια των παιδιών αρχίζουμε να διαβάζουμε το νέο κείμενο. Διαβάζουμε μερικές φορές μαζί τους αλλά και τους ζητάμε να ακούσουν ειδικά πως θα προφέρουμε τα σημεία στίξης και λέμε πως ακούγονται οι προτάσεις και χωρίς αυτά. Στη συνέχεια διαβάζουμε χαρούμενα, λυπημένα, ψιθυριστά, προσθέτοντας ή παραλλάσσοντας λέξεις και ζητάμε από τα παιδιά να το ξαναδιαβάσουν και αρκετές φορές στο σπίτι τους.

Περνάμε στις ασκήσεις του βιβλίου και παρατηρούμε ότι στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με τον πληθυντικό λέξεων σε -οι. Όταν είναι πολλά ή πολλοί θα χρησιμοποιούμε πάντα το -οι (όμικρον-γιώτα) Θα δείξουμε παραδείγματα με τέτοιες λέξεις, από τον ενικό στο πληθυντικό και θα ασχοληθούμε με την ανάγνωση των παραδειγμάτων της άσκησης. Ανοίγουμε και το τετράδιό μας, για να γράψουμε τέτοια παραδείγματα, τα οποία μπορεί να μας τα λένε και τα ίδια τα παιδιά. Φτιάχνουμε 2 στήλες και στη μία βάζουμε τον ενικό, στην άλλη τον πληθυντικό. Για περισσότερη εξάσκηση υπάρχει και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας στη συνέχεια. (Η διάκριση αυτή αφορά εμάς, στα παιδιά λέμε στη μια στήλη το ένα, στην άλλη τα πολλά) Περνάμε και στις ασκήσεις του Τ.Ε. και τις λύνουμε μαζί με τα παιδιά. Αφού λύσουμε τις ασκήσεις, επεξεργαζόμαστε την ορθογραφία και επισημαίνουμε τον τρόπο γραφής της (τα γράμματα, τις αποστάσεις, την ορθογραφία)

Πολύ επεξηγηματικές οι ασκήσεις της ΤάξηςΑστεράτης και σε αυτή την ενότητα.

Δείτε το στο slideshare.net

Υπάρχει και πρόταση για επανάληψη. Ευχαριστούμε την Ιωάννα για την όμορφή της δουλειά.

Δείτε το στο slideshare.net