Χωρίς φως
Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με το γράμμα Φφ. Μιας και η ενότητα λέγεται Χωρίς φως, θα μπορούσαμε να σβήσουμε κάποια στιγμή τα φώτα και να δημιουργήσουμε συνθήκες αντίστοιχες με του βιβλίου. Θα ζητήσουμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν πως αισθάνονται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τι συναισθήματα τους κυριεύουν και ποιες είναι οι αντιδράσεις τους. Στη συνέχεια θα δούμε την εικόνα του βιβλίου και θα αρχίσουμε να μιλάμε για το ποια άτομα βλέπουμε, τι συνέβη, αν φοβούνται όσα άτομα βλέπουμε στην εικόνα.
Περνάμε στη συνέχεια στο κείμενο που θα έχουμε για ανάγνωση και προσπαθούμε να διαβάσουμε τις λέξεις. Εντοπίζουμε ότι ανάμεσα στις λέξεις, υπάρχει και ένα γράμμα που δεν το έχουμε συναντήσει συχνά μέχρι τώρα και δε το έχουμε μελετήσει από κοντά. Κάποια από τα παιδιά σίγουρα θα το γνωρίζουν καθώς και στο προηγούμενο μάθημα, άσκηση του βιβλίου είχε τη λέξη κρυφτό, οπότε το είδαμε και μέσα από το βιβλίο. Κυκλώνουμε το νέο γράμμα (Φφ) όπου το συναντάμε στο μάθημά μας και στη συνέχεια δείχνουμε στον πίνακα πως το σχεδιάζουμε.Για το λόγο αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν τα παρακάτω λογισμικά.
Για αρχή έχουμε από το πρόγραμμα Γώσσα Α-Β τη Μαγική Γραμμούλα.
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε από το λογισμικό Jele: Το φαγητό στη φωτιά.
Μπορούμε αν υπάρχει χρόνος να δούμε και τις ασκήσεις από τη σελίδα stintaxi.com
Δείχνουμε λοιπόν ξανά πως σχεδιάζουμε το γράμμα Φφ με τους διαφορετικούς τρόπου που μπορεί να το συναντήσουμε. Ζητάμε από τα παιδιά να πουν λέξεις από φ ή που το περιέχουν. Προσέχουμε το μπέρδεμα που μπορεί να γίνει με το θ και τονίζουμε τη διαφορά λέγοντας ότι το φ είναι το γράμμα του άερα, οπως φφφφφφφυσάει….
Έχοντας δει το νέο γράμμα και έχοντας κατανοήσει τον τρόπο που σχεδιάζεται, δείχνουμε στον πίνακα μερικές φορές ακόμη πως σχηματίζεται και καλούμε τους πιο…θαρραλέους μαθητές να μας δείξουν πως εκείνοι το σχηματίζουν. Στη συνέχεια ανοίγουμε το τετράδιο εργασιών και εξασκούμαστε στην ορθή γραφή του εκεί βοηθώντας όσους δυσκολεύονται. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε και να προσθέσουμε το μαγικό μολύβι με το γράμμα Φφ (Φφ με τα φωνήεντα) καθώς και το σπιτάκι στο χωριό των ήσυχων γραμμάτων. Προσθέτουμε και τα 2 επόμενα βαγόνια του τρένου.
Στη συνέχεια μπορούμε να περάσουμε στο κείμενο. Αφού είδαμε πριν το γράμμα φ, το συνδέουμε με όλα τα φωνήεντα που έχουμε δει μέχρι τώρα και διαβάζουμε όλοι μαζί τις φωνούλες που σχηματίζονται (Τη δραστηριότητα την ονομάζουμε Μαγικά Μολύβια). Έχοντας δει πλέον τις φωνούλες, οι μαθητές θα μπορούν ίσως πιο εύκολα να τις θυμηθούν και να τις αναγνωρίσουν μέσα στο κείμενο που υπάρχει στη συνέχεια. Ζητάμε τη βοήθεια εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και φυσικά βοηθάμε και εμείς όπου χρειάζεται και αναλύουμε φωνούλα-φωνούλα, μετά λέξη-λέξη και στη συνέχεια όλη τη πρόταση μέχρι το αντίστοιχο σημείο στίξης. Εκεί επισημαίνουμε την ορθή χρήση του καθώς και το πως θα διαβαζόταν χωρίς αυτό ή με κάποιο άλλο πχ το ερωτηματικό ή το θαυμαστικό. Διαβάζουμε όλο το μάθημα έτσι και φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος. Αφού ολοκληρώσουμε το ξαναδιαβάζουμε όλοι μαζί και μετά μπορούμε να παίξουμε. Αρχίζουμε να διαβάζουμε επίτηδες λάθος διάφορες λέξεις του κειμένου, ή μπορούμε να το διαβάσουμε νευριασμένα, ψιθυριστά, χαμογελαστά, νυσταγμένα. Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε τα παιδιά ενθουσιάζονται και θέλουν κι άλλο. Έτσι έχοντας δει όλο το κείμενο μπορούμε πια να περάσουμε στις υπόλοιπες ασκήσεις του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών
Ολοκληρώνοντας τις ασκήσεις των βιβλίων μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι αυτής της ενότητας που είναι η συνέχεια από αυτό της προηγούμενης ενότητας από τη συλλογή Λάχανα και Χάχανα: Το κουκί και το ρεβίθι
Φυσικά και σε αυτό το μάθημα ανάλογα το χρόνο μας μπορούμε να φτιάξουμε το βιβλίο των Γραμμάτων, να σχηματίσουμε το γράμμα με πλαστελίνη, να το κόψουμε σε χαρτόνι ή να το ζωγραφίσουμε σε διάφορα μεγέθη σε μπλοκ ζωγραφικής, να το σχηματίσουμε με συρματάκι, να το κυκλώσουμε σε εφημερίδες και περιοδικά. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι φυσικά πάρα πολλές, οπότε επιλέγουμε αυτές που θεωρούμε ότι ταιριάζουν καλύτερα στη τάξη μας. Ιδέα για εξώφυλλο στο βιβλίο των γραμμάτων υπάρχει στη συνέχεια.
Για το τέλος δραστηριότητες από την ΤάξηΑστεράτη