Κεφάλαιο 25ο – Αριθμοί από το 1 μέχρι το 50

Για το κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε περισσότερο από μια μέρες καθώς οι μαθητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την ακολουθία από το 1 μέχρι το 50. Σκοπός είναι πρώτα να δείξουμε όλους τους αριθμούς μέχρι το 50. Πολύ ενδιαφέρον και το παρακάτω βίντεο αν και αρκετά μεγάλο σε διάρκεια. Φυσικά απαιτείται και ταυτόχρονη μετάφραση για όποιον το επιλέξει.

Υπάρχει και μια πιο σύντομη πεντάλεπτη εκδοχή που απλά αρκεί η μετάφραση στα ελληνικά.

Αμέσως μετά την ανάλυση των αριθμών μπορούμε να περάσουμε στις πρώτες δραστηριότητες για το σημερινό μάθημα. Δίνουμε στα παιδιά από 59 μακαρόνια, τύπου πένες σε σακουλάκι. Οι μαθητές στην ομάδα τους πρέπει αν μετρήσουν πόσα είναι τα μακαρόνια. Καθώς η διαδικασία θα πάρει χρόνο, τους ζητάμε να τα χωρίσουν σε δεκάδες (10) και να προσπαθήσουν τότε να τα ξαναμετρήσουν. Μαθαίνουν έτσι σταδιακά και την έννοια της δεκάδας.

Κατόπιν για να ‘ξεπάρουν’ τους αριθμούς μπορούμε να παίξουμε διάφορα παιχνίδια όπως ας πούμε:

Να πάμε μέχρι το 50 χτυπώντας παλαμάκια σε κάθε αριθμό, ή εναλλακτικά χτυπώντας το πόδι μας στο πάτωμα.

Να βγούμε στην αυλή και να μετρήσουμε μέχρι το 50 με πηδηματάκια, κάνοντας ταυτόχρονα και γυμναστική.

Στη συνέχεια ανεβαίνουμε 2-2, μετά 5-5 και τέλος 10-10 αφιερώνοντας αρκετό χρόνο καθώς η κατανόηση των αριθμών είναι βασική σε αυτό το σημείο.

Στη συνέχεια μπορούμε να κόψουμε (αν δε το έχουμε ήδη κάνει) 50 κυκλικούς δίσκους κατά προτίμηση σε πολύχρωμα χαρτόνια. Παρακάτω υπάρχει ένα αρχείο .doc το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε σε κόλλες χαρτόνι Α4 διαφόρων χρωμάτων και στη συνέχεια να κόψετε τα κυκλάκια. Με ένα μαρκαδόρο γράφετε τους αριθμούς στα κυκλάκια από το 1 μέχρι το 50 και μετά έχετε έτοιμη μια μεγάλη αριθμογραμμή. Μπορούμε αρχικά να δείξουμε τους αριθμούς με τη σειρά που τους είδαμε και στο βίντεο και στη συνέχεια τους ανακατεύουμε πάνω σε ένα θρανίο. Τότε ζητάμε από τα παιδιά να έρχονται εναλλάξ και να παίρνουν τον επόμενο στη σειρά αριθμό και να τον κολλάμε στον τοίχο.

IMAG0565

Κυκλοι

Στη συνέχεια μπορούμε να περάσουμε στις ασκήσεις του βιβλίου και του τετραδίου, πιστεύοντας ότι οι μαθητές μας σίγουρα έχουν πλέον μια καλή ιδέα για τους αριθμούς, οι οποίοι όμως θα χρειάζονται διαρκώς επανάληψη.

Καταπληκτικές ασκήσεις θα βρούμε από την ΤάξηΑστεράτη στη συνέχεια.

Δείτε το στο slideshare.net

Για το τέλος ή την ώρα της Ευέλικτης μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι των πειρατών στη συνέχεια. Χρειάζεται μόνο ένα ζάρι και 2-4 πιόνια για τη κάθε ομάδα μας. Εκτυπώνουμε το παιχνίδι και ξεκινάμε. Απλά να τονίσουμε ότι στόχος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους αριθμούς οπότε κάθε αριθμός που θα έρχεται στο ζάρι και το παιδί θα προχωράει τα αντίστοιχα βήματα, θα πρέπει να λέει και φωναχτά σε ποιον αριθμό έφτασε.

παιχνιδι πειρατες