Γάτα και παπαγάλος
Έχουμε κάνει τη προηγούμενη φορά, την επανάληψή μας στα γράμματα που συναντήσαμε μέχρι τώρα και παίξαμε με διάφορα λογισμικά. Τα παιδιά δείχνουν να έχουν κατανοήσει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα τα όσα έχουμε μάθει, οπότε, μπορούμε να δούμε ένα ακόμη γράμμα. Επόμενο γράμμα είναι το Γ-γ. Ας το δούμε λοιπόν όπως παρουσιάζεται μέσα από το λογισμικό της γλώσσας.
Γράφουμε λοιπόν και εμείς στο πίνακα το γράμμα Γ και γ και διευκρινίζουμε ότι το μισό είναι πάνω και το άλλο μισό κάτω από τη γραμμή. Δείχνουμε ότι το μικρό μοιάζει με ψαράκι και θυμόμαστε και άλλα γράμματα που έχουμε δει μέχρι τώρα που βρίσκονται μισά πάνω και μισά κάτω από τη γραμμή. Λέμε μαζί και λέξεις που έχουν μέσα το γ ή ακόμη και αρχίζουν από το γ και τις γράφουμε στο πίνακα. Αναρωτιόμαστε αν το Γγ πρέπει να πάει στα φωνακλάδικα τέρατα ή στο χωριό των ήσυχων γραμμάτων. Βάζουμε στη συνέχεια και τα 2 επόμενα βαγόνια του τρένου.
Στη συνέχεια βλέπουμε μέσα από το λογισμικό jele.gr ασκήσεις, όπου τα παιδιά πρέπει να βρουν τις σωστές απαντήσεις για το γράμμα Γγ.
Έχουμε ακόμη ένα λογισμικό μέσα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις ανάλογα το χρόνο μας από τη σελίδα stintaxi.com
Μπορούμε στη συνέχεια να δούμε το επεισόδιο της εκπαιδευτικής σειράς “Ένα γράμμα, μια ιστορία” που λέγεται “Ο γουρλομάτης γάιδαρος” και πραγματεύεται το γράμμα Γγ. Ενώ αρχίζει το επεισόδιο, μιας και έχουμε συναντήσει αρκετά γράμματα μέχρι τώρα, μπορούν τα παιδιά όταν παρουσιάζει τα γράμματα να τα φωνάζουν. Έτσι εξασκούνται και στη παρατήρηση αλλά και ξανακάνουν μια μικρή επανάληψη, χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Είμαστε έτοιμοι να δούμε πλέον την εικόνα του επόμενου μαθήματος. Βλέπουμε ποιος, που, τι, πότε, τα πρόσωπα που συμμετέχουν, τι έκανε η γάτα και όποια άλλη λεπτομέρεια κρίνουμε ότι αξίζει να παρουσιαστεί και θα έχει σχέση με το κείμενο που ακολουθεί.
Ξεκινάμε να αναλύουμε στο κείμενο τις λέξεις σε γράμματα και μετά σε συλλαβές. Αφού τις δούμε όλες βλέπουμε κάθε πρόταση ξεχωριστά. Σε αυτό το σημείο ξαναθυμόμαστε όλα τα σημεία στίξης που έχουμε συναντήσει. Διαβάζουμε τη κάθε πρόταση με διαφορετικό σημείο στίξης, πχ. πως ακούγεται με ή χωρίς ερωτηματικό, προσπαθούμε να δείξουμε το θαυμασμό μας με το θαυμαστικό, πως θα διαβαζόταν χωρίς κόμμα-δε παίρνουμε μικρή ανάσα. Πάμε στη συνέχεια στο κείμενο και διαβάζουμε δυνατά, φωναχτά, χαρούμενα, λυπημένα, ντροπαλά στα παιδιά το κείμενο. Είναι μια δραστηριότητα που τους αρέσει πολύ και το χαίρονται. Στη συνέχεια εστιάζουμε στα κόκκινα συννεφάκια του κειμένου, τα οποία οι μαθητές θα έχουν και σαν ανάγνωση για το σπίτι. Τα παιδιά κυκλώνουν στη συνέχεια τα Γ-γ του κειμένου. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να το κόψουν σε χαρτόνια ή να φτιάξουν τα νέα γράμματα με πλαστελίνες, πηλό, συρματάκι, ότι έχουμε γενικά διαθέσιμο στο σχολείο. Αν υπάρχουν εφημερίδες ή περιοδικά, τα παιδιά το κυκλώνουν όπου το εντοπίζουν, όπως και στις εικόνες του τετραδίου εργασιών.
Συμπληρώνουμε και τις υπόλοιπες ασκήσεις βιβλίου, προσέχοντας τα παιδιά να γράφουν στη γραμμή στο γράμμα γ σωστά,και τετραδίου ενώ γράφουμε στο πίνακα τη λέξη γάτα σε φωνούλες και επιμέρους γράμματα. Τέλος μπορούμε να φτιάξουμε το βιβλίο των γραμμάτων για το γράμμα Γ κεφαλαίο και γ μικρό. Ορθογραφία για την επόμενη φορά η πρόταση: Ένα παγόνι.
Πλησιάζοντας προς το τέλος, μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι για τον κανόνα της ορθογραφίας για τα ουδέτερα που τελειώνουν σε -ι πχ. το παγόνι, το παπί κ.α. Η κυρία Σιντορέ έκανε καλή δουλειά πάνω σε αυτό τον κανόνα.
Για το τέλος αφήσαμε το τραγούδι του βιβλίου από τη συλλογή Λάχανα και Χάχανα, Η γάτα κάνει μάγια.
Ιδέα για ένα εξώφυλλο για το βιβλίο του γράμματος Γγ.
Πρινή μετά το βιβλίο των γραμμάτων, μια άλλη δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζωγραφίσουμε διάφορα ζώα που ζουν στο σπίτι ή στο αγρόκτημα. Μπορούμε ακόμη να προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε με πλαστελίνη. Παρακάτω έχω μια ιδέα για ζωγραφιά με τα ζώα μιας φάρμας, όπου οι μαθητές πρέπει να βρουν το άρθρο κάθε ζώου π.χ. ΤΟ άλογο, Η κότα και μετά μπορούν να τη χρωματίσουν.
Όπως πάντα πολύ επεξηγηματικές και χρήσιμες ασκήσεις από την ΤάξηΑστεράτη στη συνέχεια.