Κεφάλαιο 18ο – Αθροίσματα μέχρι το 10

Σε αυτό το κεφάλαιο θα ακολουθήσουμε τις ασκήσεις του βιβλίου που είναι απλές και θα κάνουμε πολλές διαφορετικές ακόμη μαζί με τα παιδιά στο πίνακα και στα αντίστοιχα λογισμικά.

Μπορείτε στη πλαϊνή στήλη να δείτε στη κατηγορία παιχνίδια και άλλα παιχνίδια Μαθηματικών αλλά και Γλώσσας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη σχολική μας τάξη.

Πριν όμως δούμε τις δραστηριότητες του βιβλίου, θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Αγοράσαμε απλά ζάρια λευκά που δεν έχουν νούμερα στις πλευρές τους. Στο ένα ζάρι βάλαμε κουκκίδες και στο άλλο αριθμούς από το 0 μέχρι το 5. Θα δώσουμε σε κάθε ομάδα από 2 ζάρια (ένα από το καθένα) και θα τα ρίχνουν προκειμένου να βρουν τα αθροίσματα. Νικητής θα είναι εκείνος που κάθε φορά έχει το μεγαλύτερο άθροισμα. Αν ισοβαθμίσουν 2 άτομα θα ξαναρίχνουν μεταξύ τους τα ζάρια.

Η ιδέα μας, φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

IMAG0348  IMAG0349

Στη συνέχεια θα δουλέψουμε με τα λογισμικά που έχουμε βρει στο διαδίκτυο.

Ζουζουνοπαπουτσια  πιγκουινος

Στα παιδιά αρέσουν πολύ αυτές οι δραστηριότητες και τις χρησιμοποιούμε τακτικά, καθώς έχουν και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

Άλλες εφαρμογές-παιχνίδια στο ίδιο ύφος υπάρχουν και στη συνέχεια:

Για αρχή υπάρχει η πρόσθεση με τη βοήθεια των διαστημόπλοιων, μέσα από ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι λίγο δύσκολο καθώς παρουσιάζει διάφορα αθροίσματα που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί σε πιο προχωρημένο επίπεδο.

προσθεση διαστημοπλοια

Στη συνέχεια κάνουμε προσθέσεις με τη βοήθεια του δράκου, που μας φέρνει το αποτέλεσμα.

προσθεση δρακος

Έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι με τη βοήθεια από καραμέλες, ψάρια ή μήλα, να βρούμε το σύνολο.

προσθεση

Εναλλακτική δραστηριότητα ανάλογα το χρόνο που θέλουμε να αφιερώσουμε στην ενότητα και αναλόγως το βαθμό κατανόησης από μέρους των παιδιών μπορεί να είναι η εξής: Θα χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες των 2, πχ ανά θρανίο. Δίνουμε από 5 ρεβίθια ή φασόλια στο κάθε παιδί. Τους λέμε να φτιάχνουν αθροίσματα όπως θα τα δείχνουμε στο πίνακα κάθε φορά. Πχ για να φτιαχτεί το 8 θα πρέπει να δώσει ο ένας 5 και ο άλλος 3 κ.ο.κ. Επειδή αυτό μπορεί να μας περιορίσει σε ότι αφορά τα αθροίσματα με ανώτατο αριθμό το 5, σε κάθε νέα μοιρασιά, μπορούμε να λέμε ο ένας να έχει 6 και ο άλλος 4, οπότε πάμε να βρούμε τώρα νέα αθροίσματα. Οι παραλλαγές είναι στο χέρι του καθενός.

Έτσι αφού είδαμε πολλές προσθέσεις, πάμε στη συνέχεια και στις ασκήσεις του βιβλίου. Δε ξεχνάμε να δείξουμε και την αντιμεταθετική ιδιότητα της πρόσθεσης στους μαθητές, μέσα από πολλά παραδείγματα ώστε να κατανοήσουν ότι δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία προσθέτουμε. Για το τέλος υπάρχει ένα προτεινόμενο φύλλο εργασίας, εφόσον υπάρχει επιπλέον χρόνος ή κρίνεται σκόπιμο, το οποίο κινείται στο κλίμα των ημερών, από την ΤάξηΑστεράτη.

Δείτε το στο slideshare.net