Πως αλλιώς μετράω το χρόνο; (Μήνες-Εποχές)

Ακολουθεί παρακάτω ο προτεινόμενος μύθος από το βιβλίο του δασκάλου για τη Μελέτη.

ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΟΥΣ
Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.
«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.
Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης:
– Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς.
– Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.
Ετσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες.
Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.
– Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ’ αρχίσω και να πίνω.
-Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.
Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και τοβρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ’ ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτωνται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.

Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».

Παροιμίες για τους μήνες στο παρακάτω αρχείο.

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Από το παρακάτω σύνδεσμο, μπορούμε να εκτυπώσουμε διάφορα σχολικά ημερολόγια 2014-2015 και να τα μοιράσουμε στους μαθητές μας. Επειδή οι ιδέες είναι από σχολεία της Κύπρου, έχουν τονισμένες τις ημερομηνίες 8 Σεπτ. και 17 Ιουν. καθώς τότε ανοίγουν και κλείνουν αντίστοιχα τα σχολεία. Περισσότερο μας άρεσε αυτή η ιδέα.

Σχολικά Ημερολόγια 2014-2015

SchoolCalendar2014_2015_6-800x565

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το τραγούδι για τους 12 μήνες από τη συλλογή ‘Εδώ Λιλιπούπολη’.

Τραγούδι 12 μήνες αθλητές

Για το τέλος σε συνδυασμό με την Ευέλικτη Ζώνη ή την ώρα των καλλιτεχνικών η παρακάτω δραστηριότητα. Είναι ο κύκλος των εποχών, μέσα στον οποίο τα παιδιά πρέπει με τη βοήθειά μας να βάλουν τους σωστούς μήνες. Αφού τους ζωγραφίσουν (αν έχουμε το χρόνο) στη συνέχεια θα τους κόψουν και θα τους βάλουν με τη σειρά στην κατάλληλη εποχή του κύκλου.

Κυκλος εποχων

Στη συνέχεια σε μορφή .doc

Κυκλος των εποχων