Αντίο, θάλασσα (Αα)

Α   αα

Πριν το μάθημα, προπαρασκευαστικά, προβάλλουμε τη σειρά “Ένα γράμμα, μια ιστορία” που θα μας συνοδεύσει φέτος σε 16 γράμματα της άλφαβήτας. Δυστυχώς κάποια γράμματα, δεν έχουν αποδοθεί σε βίντεο, οπότε θα βρούμε άλλους τρόπους σε εκείνα τα μαθήματα. Έτσι λοιπόν βλέπουν το Α-α για αρχή και κατανοούν ηχητικά την απόδοσή του, αλλά και μαθαίνουν λέξεις με α και πως να το αναγνωρίζουν. Αφού τελειώσει η προβολή, μπαίνουμε στο κυρίως μάθημα.

Ένα γράμμα, μια ιστορία – Η Αχτένιστη Αγελάδα (Αα)

Σε αυτή την ενότητα ξεκινάμε με παρατήρηση και περιγραφή της εικόνας (ποιος, τι, γιατί, πότε). Στη συνέχεια τα παιδιά κατονομάζουν πρόσωπα, ζώα, εικόνες. Στην ίδια εικόνα, βρίσκουμε τις λέξεις που έχουν το γράμμα μέσα τους και λέμε και άλλες που γνωρίζουμε.Στη συνέχεια διαβάζουμε το κείμενο, εμμένοντας στο σκιαγραφημένο. Κυκλώνουν μετά, το γράμμα στις λέξεις και τις εικόνες του κειμένου. Αν έχουμε καρτέλες, κολλάμε το γράμμα από τις καρτέλες πρώτης ανάγνωσης στο τοίχο. Εναλλακτικά τα παιδιά, φτιάχνουν το γράμμα με πλαστελίνη ή το κόβουν σε σχεδιασμένο χαρτόνι. Αν έχουμε το χρόνο τα παιδιά, σε περιοδικά, διαφημίσεις, φυλλάδια κυκλώνουν ή κόβουν το γράμμα Α-α. Τέλος την ώρα της ζωγραφικής, τα παιδιά, μπορούν να φτιάξουν το βιβλίο των γραμμάτων με τις παραπάνω εικόνες, όπου θα ζωγραφίσουν εικόνες πραγμάτων που αρχίζουν από Αα και εμείς μπορούμε να τους δείχνουμε πως είναι η σωστή ορθογραφία των λέξεων.

Βιβλιο Γραμματων Αα

Ακούμε το τραγούδι  “Αχινός” από τη συλλογή Λάχανα και Χάχανα που βρίσκεται στο τέλος του μαθήματος, και τα παιδιά μπορούν να τραγουδήσουν μαζί.

Τραγούδι: Αχινός

Στη συνέχεια ιδέα για ένα φύλλο εργασίας, εφόσον υπάρχει χρόνος με το Αα.

Μαθαινω το Αα

Καρτέλα για το γράμμα Αα:

α