Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής

Η Βόρεια Αμερική αποτελείται  από τα μεγάλα σε έκταση κράτη του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και από τα μικρότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής και τα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής θάλασσας.

Ο Καναδάς παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη και θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Η πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Κεμπέκ.

Το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α.) αποτελείται από πενήντα μεγάλες περιοχές, οι οποίες ονομάζονται πολιτείες. Κάθε πολιτεία έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για όλα τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων. Πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ουάσινγκτον. Όλες οι πολιτείες μαζί διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό.

Το  Μεξικό βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Είναι τμήμα μιας χερσονήσου, η οποία συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μία ορεινή και θερμή χώρα με μεγάλη ιστορία. Πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής οι ινδιάνοι του Μεξικού, οι Αζτέκοι και οι Μάγια, είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, στοιχεία του οποίου σώζονται σήμερα στο Μεξικό.
Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πόλη του Μεξικού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

north america

Πολύ ενδιαφέρουσα η σελίδα στον παρακάτω σύνδεσμο με πολλές πληροφορίες για τη Β.Αμερική.

Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής

800px-Map_of_USA_with_state_names_el.svg

Ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να μας φανεί και η επόμενη παρουσίαση που περιλαμβάνει τα κράτη της Αμερικής με τις πρωτεύουσές τους.

[slideboom id=725263&w=425&h=370]

Μπορούμε τέλος να μελετήσουμε στο παγκόσμιο χάρτη τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες που έχουμε συναντήσει έως τώρα στα μαθήματα του κάθε κεφαλαίου.

παγκοσμιος χαρτης