Το μυστικό για το μηχανογραφικό
Αν η μελέτη και οι ικανότητες του υποψηφίου είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας στις εξετάσεις, τότε η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι το «όπλο» για τη σωστή επιλογή του υποψηφίου για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι «παγίδες» κρύβονται ασφαλώς στην επιλογή των σχολών, ειδικά για τους πολλούς, οι οποίοι συνδυάζουν τις σπουδές με την επαγγελματική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ακολουθήσει και τις φυσικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Οι προβλέψεις για τις βάσεις των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούν πρωτίστως ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές δεν οδηγούν σε σίγουρα αποτελέσματα, οπότε κριτήριο για την επιλογή μιας σχολής δεν είναι μόνο ο αριθμός των μορίων που θα απαιτήσει εφέτος για την εισαγωγή στα προγράμματά της.
O ι ενδιαφερόμενοι συνεπώς πρέπει να γνωρίζουν όσα τους επιτρέπουν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο τους με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Οπως αναφέρει μάλιστα ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας, με τη βοήθεια του οποίου παραθέτουμε τις παρακάτω συμβουλές, «πρέπει να αποτυπωθούν σωστά και διαβαθμισμένα οι προτιμήσεις των υποψηφίων και να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες της επιτυχίας τους». Οπως εξηγεί, μια απλή και πρακτική μέθοδος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων είναι η παρακάτω:
* Θεωρούμε ότι έχουμε συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων, π.χ. 20.000 μόρια. Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από τη μια χρονιά στην άλλη.
* Χαρακτηρίζουμε τις σχολές Α΄ (πρώτης προτίμησης), Β΄ (δεύτερης προτίμησης), Γ΄ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει, ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Οσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν, τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
* Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
* Ιεραρχούμε τις σχολές κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3… Ετσι αν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α΄, 10 ως Β΄ και άλλες 10 ως Γ΄ θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2… Α10, Β11, Β12… Β20, Γ21, Γ22… Γ30. * Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α΄, Β΄, Γ΄. Ο αριθμός ο οποίος είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.
Προσοχή για τη… μετεγγραφή
Σ τις περιπτώσεις των υποψηφίων των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών αλλά και σε όσες περιπτώσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών, μπορούν να δηλωθούν και τμήματα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας, αρκεί να υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στα οποία η μετεγγραφή είναι εξασφαλισμένη. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχετικό πίνακα του υπουργείου Παιδείας για τα «αντίστοιχα» πανεπιστήμια και ΤΕΙ από πλευράς προγράμματος σπουδών. Η αντιστοίχηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη συγκριτική ανάγνωση των τίτλων των σχολών, αλλά να αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στον παραπάνω πίνακα.
Από χθες το απόγευμα τις βαθμολογίες τους μπορούν να μαθαίνουν για να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους και οι υποψήφιοι που έδωσαν ειδικά μαθήματα ή είναι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.ypepth.gr).
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.