Για πρώτη φορά μια μεγάλη διεθνής έρευνα κατέγραψε τι πραγματικά πιστεύουν οι ειδικοί στον τομέα των Επιστημών της Γης σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας και το κατά πόσο ευθύνεται ο άνθρωπος γι΄ αυτήν. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων – αν και όχι όλοι – συναινούν ότι το γεγονός της διαχρονικής υπερθέρμανσης είναι υπαρκτό, καθώς και για τις σχετικές ανθρώπινες ευθύνες.
Αναλυτικότερα, στα δύο ερωτήματα α) αν όντως έχουν αυξηθεί οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες σε σχέση με τα προ του 1800 επίπεδα (δηλαδή προ της βιομηχανικής επανάστασης) και β) αν η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεταβολή της θερμοκρασίας, το 90% των επιστημόνων απάντησε καταφατικά στο πρώτο ερώτημα και το 82% συμφώνησε με το δεύτερο. Με άλλα λόγια, εννιά στους δέκα γεω-επιστήμονες διεθνώς αναγνωρίζουν ως πραγματικότητα τη μεταβολή του κλίματος και οκτώ στους δέκα αποδίδουν σημαντικές ευθύνες στον άνθρωπο.
Η έρευνα έγινε από τον καθηγητή Πίτερ Ντόραν του πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eos της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.146 γεω-επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που εργάζονται στον ακαδημαϊκό, τον ερευνητικό και τον κυβερνητικό τομέα.
Αναλύοντας τις απαντήσεις σε υπο-ομάδες επιστημόνων, προκύπτει ότι οι κλιματολόγοι (δηλαδή οι κατ’ εξοχήν ειδικοί) συμφωνούν συντριπτικά, σε ποσοστό 97%, ότι οι άνθρωποι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταβολή του κλίματος. Τις μεγαλύτερες αμφιβολίες εμφανίζονται να έχουν οι γεωλόγοι που εργάζονται στον πετρελαϊκό τομέα, καθώς και οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι σε ποσοστό μόνο 47% και 64% αντίστοιχα συμφωνούν για την ανθρώπινη εμπλοκή στο κλίμα.
Οι απαντήσεις των γεωλόγων του πετρελαϊκού τομέα δεν είναι ιδιαίτερα απρόσμενες, όμως των μετεωρολόγων είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσες, σχολίασε ο Ντόραν. Η κοινή γνώμη νομίζει ότι οι μετεωρολόγοι γνωρίζουν το κλίμα, όμως οι περισσότεροι στην πραγματικότητα μελετούν το κλίμα μόνο ως ένα πολύ βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.
Για τη σχεδόν πλήρη ομοφωνία των κλιματολόγων, σχολίασε ότι εφόσον αυτοί είναι που πρωτίστως μελετούν την επιστήμη του κλίματος, το μήνυμα από τις απαντήσεις τους είναι ότι όσα περισσότερα μαθαίνει κανείς για το πεδίο του κλίματος, τόσο είναι πιθανότερο να πιστεύει στην παγκόσμια υπερθέρμανση και στη συνεισφορά της ανθρωπότητας σε αυτήν.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με την έρευνα, δεν τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα επιστημονικών αντιρρήσεων για την πραγματικότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με τη μεταβολή του κλίματος και τις ανθρώπινες ευθύνες. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να περάσει το μήνυμα αυτό σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις, καθώς και στην κοινή γνώμη, που λανθασμένα ακόμα πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός επιστημονικός διάλογος για το ζήτημα του κλίματος. |
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.