ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΟΔΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΣΕ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
ΤΑΞΗ: Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΔΙΔ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ, ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 διδακτικές ώρες.
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Αγγελική Μαστοράκη, Παναγιώτης Μποσιώλης.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α) Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στη τάξη σχετικά με τη μόδα και τις επιδράσεις της, να συντάξετε ένα άρθρο 300 λέξεων που θα δημοσιεύσετε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σας στο οποίο να εξηγείτε για ποιους λόγους οι περισσότεροι νέοι την ακολουθούν και συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Β) Να συντάξετε και να αποστείλετε μια επιστολή- email προς όλους τους συμμαθητές σας (ή εναλλακτικά να το ανεβάσετε στο κοινόχρηστο cloud της τάξης σας) στην οποία να εξηγείτε: α) Ποιο είναι στην κάθε περίπτωση το κίνητρο που οδηγεί τους νέους σε διαφορετικές ενδυματολογικές επιλογές; Ποιο κριτήριο καθορίζει τις δικές σας επιλογές σε θέματα μόδας;

Γ) Οι τέσσερες ομάδες της τάξης, μετά από ομαδική εργασία, να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα παρουσίασης στο οποίο να καταδεικνύεται με συνδυασμό εικόνας video και κειμένου αν και με ποιο τρόπο οι μεγάλες βιομηχανίες μόδας επιβάλλουν πρότυπα συμπεριφοράς και φυσικά ενδυματολογικά πρότυπα στους νέους. (Να προηγηθεί η σχετική έρευνα στις «ηλεκτρονικές τοποθεσίες» δυο μεγάλων βιομηχανιών μόδας-ενδυμάτων της επιλογής σας).

άσκηση ΚΣΕ 2:Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ

greek_triremeΗ αρχαία ελληνική τριήρης ήταν το ναυτικό “υπερόπλο” των προγόνων μας.Χάρη σε αυτό μετά τους περσικούς πολέμους οι ναυτικές δυνάμεις των Περσών και των όποιων συμμάχων τους δεν ξανατόλμησαν να αντιπαρατεθούν στο Αιγαίο με ελληνικές ναυτικές δυνάμεις και έτσι τα ελληνικά όπλα διατήρησαν την ακεραιότητα της Ευρώπης εξ ανατολών.
Χαρακτηριστικά του πλοίου:1)Ταχύτητα πλεύσης 2)Ευελιξία 3)Σχετικά ελαφρύ πλοίο 4)Έφερε δυο ιστία: ένα για πορεία και ένα για ναυμαχία 5)3 καταστρώματα ερετών 6)Δυνατότητα φιλοξενίας πεζοναυτών στο πάνω κατάστρωμα για αποβάσεις και βολές εξ αποστάσεως απο αυτούς εναντίον των εχθρικών πλοίων.

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ:β΄όρος σύγκρισης

ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΩΝ-Β’ ΌΡΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Είναι το συντακτικό φαινόμενο στο οποίο συμμετέχουν απαραιτήτως:
• ο συγκριτικός βαθμός ενός επιθέτου,
• ο α’ όρος συγκρίσεως, το πρόσωπο δηλαδή ή το πράγμα που συγκρίνεται με κάτι άλλο.
• Ο β’ όρος συγκρίσεως, αυτό με το οποίο δηλαδή γίνεται η σύγκριση.
Π.χ. Ἀλκιβιάδης ἦν νεώτερος Περικλέους.
Ανάλυση: α’ όρος σύγκρ.: Ἀλκιβιάδης, β’ όρος συγκρ.: Περικλέους.

Ο β’ όρος σύγκρισης εκφέρεται με τους ακόλουθους τρόπους:
1. ή + ομοιοπτώτως με τον ά όρο, όταν είναι ουσιαστικό ή άλλη λέξη που λαμβάνεται ως ουσιαστικό. Π.χ. Αἱροῦ μᾶλλον ζημίαν ἤ κέρδος αἰσχρόν.
2. ή + ομοιότροπα με τον ά όρο, όταν δεν είναι ουσιαστικό, αλλά κάποια άλλη λέξη ή φράση, π.χ. απαρέμφατο, εμπρόθετος προσδιορισμός, επίρρημα, δευτερεύουσα πρόταση κ.α. Π.χ.: καλῶς ἀκούειν μᾶλλον ἤ πλουτεῖν θέλε.
3. Γενική συγκριτική, όταν ο β’ όρος σύγκρισης είναι ουσιαστικό ή άλλη λέξη που ισοδυναμεί με ουσιαστικό. Π.χ. Ἀρετή ἐστί μεῖζον ἀγαθόν πλούτου.

Σχετικό υπερθετικό: έχουμε όταν ένα ουσιαστικό έχει μια ιδιότητα ή ποιότητα σε ανώτερο βαθμό από όλα τα όμοιά του.
Π.χ. Σωκράτης ἦν σοφώτατος Ἀθηναίων.
Σημείωση: η γενική ”Ἀθηναίων” στο παράδειγμά μας και γενικά με τα σχετικά υπερθετικά εκλαμβάνεται συντακτικώς ως γενική διαιρετική, παρά ως β’ όρος σύγκρισης.
Απόλυτο υπερθετικό: έχουμε όταν ένα ουσιαστικό έχει μια ιδιότητα ή ποιότητα στον ανώτερο βαθμό χωρίς άμεση σύγκριση με τα όμοιά του.
Π.χ. Κῦρος φιλομαθέστατος ἦν.

Num oleum et opera perdidi;

Πρόκειται για μια προσπάθεια των νεο-επιμορφούμενων εκπαιδευτικών β΄ επιπέδου να μυήσουν τους μαθητές τους στο μορφωτικό αγαθό των ανθρωπιστικών επιστημών, παρά τις όποιες αντιξοότητες των καιρών.Θα είναι άραγε επιτυχής;Ο χρόνος θα δείξει…