Μαΐ 13

Κυκλοφορία Ηλεκτρονικού Βιβλίου

Αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή,

Αγαπητέ συνάδερφε εκπαιδευτικέ,

το ολοκληρωμένο μας βοήθημα για το μάθημα της Γ΄ Λυκείου «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» μόλις κυκλοφόρησε με τα παρακάτω στοιχεία:

Τίτλος: Ολοκληρωμένο Βοήθημα για το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον».
ISBN:  978-960-93-8104-8
Σελίδες: 145
1η Έκδοση: Απρίλιος 2016
Τιμή: Δωρεάν (σε μορφή e-book)

To ηλεκτρονικό βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για σένα. Περιέχει τριάντα τέσσερα (34) φυλλάδια θεωρίας και ασκήσεων και έντεκα (11) επαναληπτικά τεστ, που καλύπτουν με ολοκληρωμένο τρόπο την ύλη αλλά και τους διδακτικούς στόχους του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

BookAeppNew
Βασικός στόχος  της προσπάθειας μας είναι να σε βοηθήσουμε στην προετοιμασία σου για τις εξετάσεις. Για το σκοπό αυτό σου προτείνουμε μία σειρά φύλλων εργασίας και επαναληπτικών τεστ που καλύπτουν προσεκτικά επιλεγμένα μέρη τη ύλης.

 

Τα φυλλάδια ασκήσεων, τα οποία έχουν μέγεθος από δύο έως τέσσερις σελίδες, είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν όλη την ύλη του μαθήματος και αποτελούνται συνήθως από τα εξής μέρη:

 1. Ένα αρχικό μέρος όπου παρουσιάζεται η θεωρία του μαθήματος μ’ ένα σύντομο και κατανοητό τρόπο,
 2. Ένα δεύτερο μέρος που περιλαμβάνει ερωτήσεις κατανόησης όπως π.χ. ερωτήσεις σωστού – λάθους, ερωτήσεις αντιστοίχισης, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεις ανάπτυξης,
 3. Ένα τρίτο μέρος με ασκήσεις στις οποίες οι μαθητές καλούνταν να γράψουν μικρά κομμάτια κώδικα. Κάθε άσκηση αποτελείται από τον αριθμό της άσκησης, την εκφώνηση, βοήθεια σχετική με την άσκηση και χώρο για να γραφεί η λύση.
 4. Ένα τέταρτο μέρος που περιλαμβάνει προγράμματα τα οποία καλούνταν οι μαθητές να γράψουν. Τα προγράμματα αυτά, στα αρχικά φυλλάδια ασκήσεων, είναι μισοτελειωμένα με στόχο να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν το μαθητή στη συγγραφή των προγραμμάτων. Με την πάροδο όμως του χρόνου οι μαθητές καλούνται να γράψουν ολόκληρα τα προγράμματα.

 

Τα επαναληπτικά τεστ έχουν μέγεθος δύο σελίδων και είναι σχεδιασμένα ώστε να προσομοιάζουν τη δομή των θεμάτων που πέφτουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και να μπορούν να υλοποιηθούν από τους μαθητές σε χρονική διάρκεια μίας διδακτικής ώρας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένα επαναληπτικά τεστ δεν περιλαμβάνουν πολλές θεωρητικές ασκήσεις επειδή δεν επαρκεί ο χρόνος για την υλοποίηση τους.

 

Η πρόταση μας για τη χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων φυλλαδίων ασκήσεων και των επαναληπτικών τεστ είναι η εξής:

 1. Οι μαθητές να υλοποιούν εισαγωγικές δραστηριότητες στο εργαστήριο Πληροφορικής. Οι δραστηριότητες αυτές προτείνουμε να ακολουθούν τη λογική των μισοτελειωμένων προγραμμάτων, να περιέχουν εκτενή σχόλια αλλά και αρχείο εισόδου ώστε οι μαθητές να μπορούν να τις εκτελέσουν.
 2. Στο τέλος του κάθε μαθήματος θα δίνεται στους μαθητές ένα φυλλάδιο ασκήσεων το οποίο και θα πρέπει να υλοποιήσουν στο σπίτι τους. Προτείνουμε να μην πιέζονται οι μαθητές να υλοποιήσουν σωστά όλες τις δραστηριότητες αλλά να προτρέπονται να τις προσπαθήσουν. Αν κάποιες ασκήσεις δεν υλοποιούνται από τους μαθητές προτείνουμε να δίνονται οδηγίες για την υλοποίηση τους και οι μαθητές να προσπαθούν και πάλι να τις υλοποιήσουν.
 3. Μετά την ολοκλήρωση σημαντικών ενοτήτων οι μαθητές να γράφουν στο σχολείο ένα επαναληπτικό τεστ όχι με σκοπό την βαθμολόγηση τους αλλά με σκοπό τον εντοπισμό των προβλημάτων που έχουν στην κατανόηση της ύλης. Να σημειώσουμε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, οι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να γράψουν στα ενδιάμεσα επαναληπτικά τεστ.

 

ISBN: 978-960-93-8104-8

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές  (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/).

cc

Η αναφορά σε αυτό θα πρέπει να γίνεται ως εξής:

Ολοκληρωμένο βοήθημα για το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», Σαρημπαλίδης Ιωάννης, Μιχαηλίδης Νικόλαος, Μισαηλίδης Άνθιμος, Απρίλιος 2016.

 

Τα στοιχεία επικοινωνίας μας υπάρχουν στην αρχή του βιβλίου, ώστε να τα χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε σχόλιο ή ερώτηση. Επίσης, είμαστε στη διάθεσή σου για το σχολιασμό των δικών σου λύσεων μιας και οι λύσεις των φύλλων εργασίας και των επαναληπτικών τέστ, δεν περιέχονται στο βιβλίο, αφού θέλουμε να σε αποτρέψουμε από τον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσεις.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η παραπάνω πρόταση μας έχει ερευνηθεί σε μαθητές της Γ’ Λυκείου τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Ελπίζουμε το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο βοήθημα να φανεί χρήσιμο τόσο σε καθηγητές όσο και σε μαθητές άλλων Λυκείων.

Οι Συγγραφείς

Σαρημπαλίδης Ιωάννης

Μιχαηλίδης Νικόλαος

Μισαηλίδης Άνθιμος

31 comments

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Nikolaos Raptis

  Συγχαρητήρια για την εργασία και τον κόπο σας παιδιά.Να ειστε καλά.Θα το μελετησω διεξοδικά το καλοκαίρι και θα πάρω ιδέες για την python στο ΕΠΑΛ !Και πάλι μπράβο!
  Νικόλαος Ραπτης
  Καθηγητής ΠΕ19

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Αγαπητέ Νικόλα σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου. Θα περιμένουμε τις παρατηρήσεις σου.

 2. Εμμανουήλ Φ

  Συγχαρητήρια για την δουλειά σας και το μοίρασμα της γνώσης που προσφέρετε! Η μορφοποίηση είναι τέτοια που πρέπει να κράτησε…αιώνες! Δυστυχώς με τις περυσινές αλλαγές λίγη προσαρμογή στην φετινή ύλη χρειάζεται με λίγες αλλαγές!

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Σε ευχαριστούμε πολύ Εμμανουήλ για τα καλά σου λόγια και το σχόλια σου. Στόχος είναι να προσαρμόσουμε το βιβλίο στην νέα ύλη και να βγάλουμε μια 2η έκδοση του. Ελπίζουμε σύντομα.
   🙂

 3. Νικόλας Σαμαράς

  Συγχαρητήρια για το πόνημα σας. Παρακολουθώ την δουλειά σας για το μάθημα της ΑΕΠΠ από το 2010 και χρησιμοποίησα πολλά από τα φύλλα εργασίας στο μάθημα. (κυρίως του συναδέλφου Γιάννη Σαρημπαλίδη). Σε συνδυασμό με την μορφοποίηση και οργάνωση των φύλλων του Ν. Μιχαηλίδη δημιουργήσατε ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους μαθητές της ΑΕΠΠ. Επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα από τους μαθητές ως έξτρα βοήθημα θα πρότεινα στην επόμενη έκδοση να προσθέσετε και απαντήσεις ή ενδεικτικές λύσεις.

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Αγαπητέ Νικόλα, σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου και τα καλά σου λόγια.
   Πράγματι, είμαστε σε διαδικασία δημιουργίας μιας επικαιροποιημένης 2ης έκδοσης που θα περιέχει και τις λύσεις των ασκήσεων.

 4. Νέστορας

  Για να αποκτίσουμε την άδεια πρέπει να καταβάλουμε κάποιο ποσό στον δημιουργό ???

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Όχι, δεν είναι απαραίτητο.

 5. Κώστας Β

  Πολύ καλή δουλειά!!! Υπάρχουν κάπου οι λύσεις απο τις ασκήσεις? Ευχαριστώ

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Γειά σου Κώστα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Οι λύσεις των ασκήσεων θα παρουσιαστούμ με την 2η έκδοση του βιβλίου που τη δουλεύουμε ήδη. Ευχαριστώ.

 6. Korlinis Ambrosios

  Αρκετά καλό βοήθημα. Το χρησιμοποιώ στο σχολείο. Αν μας δώσετε και τις λύσεις, μας λύσατε τα χέρια ώστε να μπορούμε να τις δίνουμε στους μαθητές μετά την εξέταση σε καλύτερη μορφή εκτύπωσης (ξέρω ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να μιλάμε για έτοιμες λύσεις αλλά υποτίθεται βοηθούν όπως σε κάθε βοήθημα του εμπορίου). Ρίξτε μια ματιά και στο site μου.
  Και πάλι μπράβο σας!

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Επεξεργαζόμαστε ήδη την 2η έκδοση που θα περιλαμβάνει και τις λύσεις.

 7. Σταύρος Β.

  Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και ευχαριστούμε που τη μοιράζεστε μαζί μας. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα αλλά παρατήρησα ένα λάθος στα διαγράμματα ροής του φύλλου 17 στη σελίδα 52. Πρέπει πρώτα να εκτελούνται οι εντολές και μετά να αυξάνεται ο μετρητής της ΓΙΑ… Καλή χρονιά και καλή συνέχεια στο έργο σας!

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστούμε Σταύρο για το σχόλιο σου και την παρατήρηση για το λάθος. Θα το λάβουμε υπόψη μας στην 2η έκδοση του βοηθήματος.

 8. Αρης

  Μπραβο για τη δουλεια σας!ειμαι μαθητης της τριτης λυκειου και με βοηθησε αρκετα!η 2η εκδοση ποτε θα βγει?

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Γειά σου Άρη και σε ευχαριστούμε για το σχόλιο! Χαιρόμαστε πραγματικά που σε βοήθησε, άλλωστε αυτός ήταν και ο βασικός μας στόχος. Για την 2η έκδοση του βιβλίου, θα ενημερωθείτε μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα, αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει σύντομα.
   Ευχαριστούμε.

 9. Γιώργος Μ.

  Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και ευχαριστούμε που τη μοιράζεστε με τους συναδέλφους και τους μαθητές.

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Σας ευχαριστούμε πολύ!

 10. Μαρία Χρυσάνθου

  Καλημέρα συνάδελφοι! Φέτος έχω σκοπό να συμπεριλάβω το βοήθημά σας στη διδασκαλία μου . Υπάρχει περίπτω
  ση να βγει σύντομα η δεύτερη έκδοση ή να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα;

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα και το ενδιαφέρον.
   Η δεύτερη έκδοση όντως είναι προς έκδοση και δημοσίευση σύντομα, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς.
   Ευχαριστούμε.

 11. Πετροπουλου

  Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Γνωρίζουμε άμα έχει βγει η δεύτερη έκδοση;

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστούμε. Είναι στα σκαριά και ευελπιστούμε σύντομα.

 12. Μάνος Χ.

  Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει. Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με την καινούρια έκδοση;

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο. Είναι στα σκαριά και ευελπιστούμε σύντομα.

 13. μαρθα κουμζη

  καλησπερα σας ειμαι μαθητρια του νυχτερινου λυκειου και με τη καθηγητρια μου δεν προλαβενουμαι λογικα να βγαλουμε την υλη .θα ηθελα να σας παρακαλεσω επιδη θελω ν ασχολιθω μονη μου αν μπορω να βρω καπου τις λυσεις απο τα προβληματα και τα προγραμματα μονο και μονο για να ελενχω αν ειναι σωστα
  σας ευχαριστω και συγνωμη για την ενοχληση

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα. Παρακαλώ στείλτε μου ένα email στο: nikmichailidis@sch.gr

 14. μαρθα

  θα ηθελα της λυσεις για παραπανω βοηθεια ειμαι 46 κ πηγενω εσπερινο λυκειο κ λογο του οτι εχουμε χασει πολλες
  ωρες διδασκαλιας θελω να τισ αναπληρωσω δουλευοντας μονη μου.Σας παρακαλω κ να σας της αγαρασω αν θελετε
  εδω στην επαρχια ειναοι δυσκολο να βρουμε κατι παρομιο

  1. Νίκος Π. Μιχαηλίδης

   Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα. Παρακαλώ στείλτε μου ένα email στο: nikmichailidis@sch.gr

 15. Kim

  Δεν είναι πια διαθέσιμο το βιβλίο;

 16. ΕΥΑ

  Γεια σας. Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ολόκληρο το βιβλίο;

 17. Βασίλης

  Συγχαρητήρια για το πολύ καλό αυτό βοήθημα! Πραγματικά με βοηθάει με την τάξη και οργάνωση του. Μελετάω μόνος μου, θα μπορούσατε να μου στείλετε τις λύσεις για να επαληθεύω τις εργασίες μου;;
  Με εκτίμηση

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων