Υλοποίηση του έργου eTwinning “Green World”
Το έργο “Green World” που υλοποιήσαμε στο 11ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, από τον Φεβρουάριο του 2024 έως και τον Μάιο του 2024, έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να τα ωθήσει ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε περιβαλλοντικά θέματα. Η συμμετοχή μας στο έργο επιλέχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ” Το κλίμα αλλάζει, το Περιβάλλον βοήθεια φωνάζει” το οποίο υλοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχ. έτους αλλά και στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Η παρουσίαση του έργου στους μαθητές πραγματοποιήθηκε με το βίντεο προώθησης του έργου.
Οι μαθητές εντόπισαν στον χάρτη τα σχολεία και τις χώρες των συμμετεχόντων συνεργατών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ρουμανία.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κανόνες ηλεκτρονικής ασφάλειας του έργου, αλλά και σχετικά με το σεβασμό, την ευγένεια και την συνεργατική συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν σε όλη τη διάρκεια του.
Η ενημέρωση των γονέων έγινε μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου και υπέγραψαν τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια συμμετοχής των μαθητών.(επιλέξτε τον σύνδεσμο που ακολουθεί)
https://blogs.sch.gr/11nipioan/2024/02/25/etwinning-project-green-world/
Συμμετείχαμε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και ανεβάσαμε στην πλατφόρμα ESEP τα πιστοποιητικά συμμετοχής μας.( επιλέξτε τον σύνδεσμο που ακολουθεί)
https://blogs.sch.gr/aveltsista/2024/02/07/imera-asfaloys-diadiktyoy-2024/
Δημιουργήθηκε συνεργατική αφίσα:
Παρουσιάσαμε τα σχολεία και τους εαυτούς μας στους συνεργάτες μας. Η παρουσίαση όλων έγινε συνεργατικά με το ψηφιακό εργαλείο sway
https://sway.cloud.microsoft/BFdc7OFFxNHcfyjg?ref=Link
Με το ψηφιακό εργαλείο AnswerGarden εκφράσαμε τα συναισθήματά μας για τη συμμετοχή μας στο έργο.
Δραστηριότητες Μαρτίου
Σχεδιασμός λογότυπου. Το δικό μας λογότυπο που σχεδιάσαμε:
Οι μαθητές ψήφισαν μέσω πλατφόρμας το αγαπημένο τους λογότυπο.
Το λογότυπο του έργου μας που ψηφίστηκε από τους περισσότερους συνεργάτες
Πήραμε μέρος στη δημιουργία συνεργατικής ιστορίας για την κλιματική αλλαγή με το Storyjumper. (επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο του βιβλίου για να δείτε την ιστορία)
https://www.storyjumper.com/book/read/170407061/The-Adventures-of-Pengi-the-penguin
Πειραματιστήκαμε με υπολείμματα τροφίμων, φύλλα και χώμα για να δημιουργήσουμε κομπόστ. Τοποθετήσαμε επίσης μέταλλο, χαρτί και πλαστικό σε δοχεία με χώμα για να παρακολουθήσουμε το χρόνο αποσύνθεσης τους.
Διεξαγωγή πειράματος με τίτλο “Melting Glariers”.Το πείραμα μας αφορούσε το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα των πάγων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου συμμετείχαμε στη δημιουργία συνεργατικής αφίσας. Η συμμετοχή μας:
Η συνεργατική αφίσα:
Πηγή:https://school-education.ec.europa.eu/sites/default/files/styles/large/public/2024-03/march_22nd_world_water_day.jpg?itok=smbImzCY
Δραστηριότητες Απριλίου
Δημιουργία συνεργατικού χάρτη για τα ενδημικά ζώα και φυτά. Εμείς αναφέραμε τη Βαλτόπαπια που τη βλέπουμε στη λίμνη μας την Παμβώτιδα.
Κατασκευάσαμε σπιτάκια για πουλιά από ανακυκλώσιμα υλικά. Με υλικά που μας έφεραν οι γονείς φτάξαμε σπιτάκια από κουτιά γάλακτος.
Για να δημιουργήσουμε μπάλες σπόρων παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τους. Τις φτιάξαμε με χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ και σπόρους από σιτάρι, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαντζουράνα. Βγήκαμε στον κήπο του σχολείου και μοιράσαμε τις σπορόμπαλες σε διάφορα σημεία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, σε συνεργασία με τους γονείς και με τη βοήθεια γεωπόνου, τα παιδιά φύτεψαν λουλούδια και μια ελιά. Τα φυτά σχημάτισαν τη λέξη SOS για να στείλουν το μήνυμα ότι η γη μας χρειάζεται περισσότερα δέντρα και φυτά.
Με τους μαθητές μας πραγματοποιήσαμε μια μικρή εκδρομή σε μικρό δασάκι κοντα στο σχολείο για βιολογική μελέτη. Παρατηρήσαμε αρκετα φυτά και έντομα, φωλιές από έντομα και πουλιά.
Δραστηριότητες Μαΐου
Γιορτάσαμε την Ημέρα eTwinning. Όλοι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενημερώθηκαν για τον θεσμό του eTwinning που ενώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς, σχολεία, χώρες.
Ψηφιακά παιχνίδια
Κατά τη διάρκεια του έργου οι μαθητές έπαιξαν με ψηφιακά παιχνίδια όπως παζλ με τις σημαίες των κρατών και άλλα παιχνίδια γνώσεων που αφορούσαν τα ενδημικά φυτά και ζώα.
Διαδικτυακές συναντήσεις συνεργατών εκπαιδευτικών και μαθητών
Οι διαδικτυακές συναντήσεις γινόταν μέσω της πλατφόρμας Zoom. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η γνωριμία αρχικά των συμμετεχόντων, το μοίρασμα καθηκόντων, η από κοινού οργάνωση των μηνιαίων δραστηριοτήτων, η παρουσίαση συνεργατικών έργων.
Εικονική έκθεση του έργου
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και τα προϊόντα των δραστηριοτήτων κοινοποιήθηκαν μέσω μιας εικονικής έκθεσης (επιλέξτε τον σύνδεσμο)
Αξιολόγηση του έργου
Αξιολόγηση από γονείς και μαθητές
Αξιολόγηση από την εκπαιδευτικό
Πιστοποιητικά συμμετοχής
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο έργο πήραν το πιστοποιητικό συμμετοχής