ΧΕΙΜΩΝΑΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΧΙΟΝΟΛΕΞΟΥΛΕΣ
Παρακάτω θα βρείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που αποσκοπεί στη δημιουργία σύνθετων λέξεων με πρώτο συνθετικό τη λέξη “ΧΙΟΝΙ”. Τυπώστε και πλαστικοποιείστε τις κάρτες.
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Οι κάρτες με το κόκκινο πλαίσιο είναι οι σύνθετες λέξεις που προκύπτουν από την ένωση της βασικής κάρτας «ΧΙΟΝΙ» με όσες κάρτες έχουν μαύρο πλαίσιο.
- Κρατείστε τη βασική κάρτα «ΧΙΟΝΙ» ανοιχτή ( αφού αποτελεί το α’ συνθετικό ) και γυρίστε ανάποδα τις υπόλοιπες κάρτες με το μαύρο πλαίσιο ( που αποτελούν το β’ συνθετικό ), ώστε να μην φαίνεται η εικόνα τους. Καλέστε τα παιδιά να διαλέξουν μία από τις κλειστές κάρτες και στη συνέχεια να υποθέσουν ποια είναι η καινούρια λέξη που σχηματίστηκε. Η απάντηση είναι στις κόκκινες κάρτες.
Οι Αλκυονίδες μέρες και ο μύθος της Αλκυόνης
Οι αλκυονίδες μέρες είναι μία μικρή άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα. Είναι οι μέρες που περιμένουμε κάθε χρονιά για να ξεκουραστούμε από το κρύο του χειμώνα και να απολαύσουμε έστω και προσωρινά τον ήλιο και την ανεβασμένη για την εποχή θερμοκρασία.
Το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών φαίνεται ότι είχε παρατηρηθεί από την αρχαιότητα. Όπως είναι φυσικό οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έπλασαν έναν μύθο για να εξηγήσουν την ύπαρξη ζεστών ημερών στην καρδιά του χειμώνα. Έναν από τους πιο όμορφους μύθους αγάπης και τιμωρίας. Ο μύθος αυτός λοιπόν λέει ότι κάποτε η Αλκυόνη, η κόρη του Αιόλου, παντρεύτηκε τον Κύηκα, τον γιό του Εωσφόρου. Η αγάπη τους ήταν τόσο μεγάλη που πίστεψαν για τους εαυτούς τους ότι ήταν όμοιοι με τους θεούς. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απαρνηθούν τα ονόματά τους και να χρησιμοποιούν τα ονόματα του σημαντικότερου θεϊκού ζευγαριού: του Δία και της Ήρας. Ο Δίας τότε θύμωσε πολύ για την ύβρη που διαπράξανε και τους τιμώρησε. Η τιμωρία ήταν σκληρή και για τους δύο. Ο Δίας βύθισε το καράβι του Κύηκα κι έτσι πνίγηκε. Ο θρήνος της Αλκυόνης ήταν τόσο μεγάλος που για να την ανακουφίσει ο θεός τη μεταμόρφωσε σε πουλί που ζει στην ακροθαλασσιά, την αλκυόνη, και τον Κύηκα σε γλάρο. Για να μπορέσει λοιπόν να γεννάει τα αυγά της και να τα κλωσάει της έδωσε 15 μέρες μέσα στον χειμώνα -τον Ιανουάριο- κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνεμοι κοπάζουν και έχει υψηλή για την εποχή θερμοκρασία
3. ημερολόγιο-χρόνος και εποχές
παίξαμε χιονοπόλεμο!
Στο χιόνι το λευκό / Χριστουγεννιάτικο – χειμωνιάτικο τραγούδι για μουσικοκινητική αγωγή
Βίντεο μικρής διάρκειας με ήρωες πολικά ζώα(πιγκουίνους, αρκούδες, φώκια, φάλαινα, πολική αλεπού)
ΕΔΩ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Παιχνίδια
“Στου χιονάνθρωπου τη μύτη!”
Στου χιονάνθρωπου τη μύτη-αξιοποίηση ΕΔΩ
Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΑΚΟΣ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΔΩ
Στου χιονάνθρωπου τη μύτη
Read more at: https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2021/01/blog-post_26.html?fbclid=IwAR1PDR2nJJJcZCjPngqxEFPOrPpfpjkm-xHWZE1GGAnn75JRasthrCjYN0Q
Copyright © Tania Manesi
καραμελίτσες, ζωγραφιά κι ένα συγκινητικό γράμμα…ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕΛΙΝΑ,
ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ…