Εξ αποστάσεως σεμινάριο: «Ανοίγει η αυλαία… μία ώρα και κάτι στη σκηνή του 1821»

 

ΘΕΜΑ: Εξ αποστάσεως σεμινάριο: «Ανοίγει η αυλαία… μία ώρα και κάτι στη σκηνή του 1821»

 

Το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ διά της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για την Αειφορία  Άννας Αφεντουλίδου και της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Ευγενίας Θεοδοσιάδου διοργανώνει εξ αποστάσεως σεμινάριο

 

με τίτλο «Ανοίγει η αυλαία… μία ώρα και κάτι στη σκηνή του 1821»

τη Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021 και ώρες 18:30-20.00

και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Αθμιας και Β/θμιας

Εκπ/σης της Περιφερειακής Δ/νσης ΑΜΘ.

 

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία &

η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

 

Άννα Αφεντουλίδου

Ευγενία Θεοδοσιάδου

Αιτήσεις για το σεμινάριο έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 στην ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο:. https://forms.gle/K4Uk1XQ7NghfMRNK8. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν στα προσωπικά τους email για τον σύνδεσμο του σεμιναρίου. Παρακαλώ, να ελεγχθεί καλά η ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώνεται στην αίτηση, ώστε να είναι σωστά γραμμένη.

 

 «Ανοίγει η αυλαία… μία ώρα και κάτι στη σκηνή του 1821»… Αν φανταστούμε το 1821 πάνω σε μια σκηνή. Τι θα βλέπαμε; Τι θα ακούγαμε; Τι θα νιώθαμε; Στη σκηνή του 1821 ανεβαίνουν η Δήμητρα Πυργελή, η Νατάσα Μιχαηλίδου και ο Απόστολος Δομτζίδης, η Ελάτε να παίξουμε με τη Γεωργία Γκανά, την Ελένη Ζησοπούλου και την Παναγιώτα Χατζηκαμάρη για να «δράσουν» και να «διαδράσουν» με το κοινό κάτω από τη σκηνή. Σας περιμένουμε να καθίσετε αναπαυτικά στις πορφυρές θέσεις του θεάτρου και να μας απολαύσετε! 

Περιλήψεις και βιογραφικά

18.35-19.00: «Από το ρόδο βγαίνει αγκάθι κι απ’ το αγκάθι βγαίνει ρόδο», Δήμητρα Πυργελή

Η Δήμητρα Πυργελή διαβάζει την ιστορία της «Από το ρόδο βγαίνει αγκάθι κι απ’ το αγκάθι βγαίνει ρόδο» και στη συνέχεια μας προτείνει παιδικά και εφηβικά βιβλία με θέμα το 1821.

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Πυργελή

Η Δήμητρα Πυργελή ζει και εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της στην Ξάνθη, κάνει εκπομπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραμύθια, δημιουργώντας σχέσεις με το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά. Η πρώτη δημόσια κατάθεσή της στον κόσμο του παραμυθιού ήταν Η Μικρή Μπότα του Αϊ-Βασίλη και ακολούθησαν: Ο Καπετάνιος στην Μπανιέρα, Οι Μικρές Ιστορίες για το Μεγάλο μας Κόσμο, Τα Δυο Αδέρφια και Το Φεγγάρι, το διήγημα «Χωρίς Ψεγάδι» από τη συλλογή Η Ελλάδα που Αγαπώ – Μακεδονία, Ταξίδεψε Μαζί μου, το διήγημα «Ο Δάσκαλος που Αλφάδιασε το Μέλλον» από τη συλλογή Πατρίδες Αλησμόνητες – Μικρά Ασία – Πόντος, το διήγημα «Ο Άνθρωπος Αντέχει» από τη συλλογή Θάλασσες που μας Ενώνουν, Ο Παππούς Ευτύχης, το διήγημα «Από ρόδο βγαίνει αγκάθι, και απ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο» και απέδωσε στα ελληνικά Το Παιδί και η Αρκούδα. Υπόσχεται πως θα συνεχίσει με πολλή αγάπη και μεράκι να δημιουργεί όμορφες ιστορίες, για να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στο μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών!

19.00-19.30 «Προσεγγίζοντας το 1821 μέσα από το θέατρο σκιών» Νατάσα Μιχαηλίδου, Απόστολος Δομτζίδης

Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821 αποτελεί σίγουρα μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την ελληνική ιστορία. Πέρα όμως από ανάγνωση ιστορικών ερευνών, παράθεση πηγών και απομνημονευμάτων, μπορούμε να προσεγγίσουμε και κυρίως να ενδιαφερθούμε για την ιστορία και μέσα από δημιουργικές καλλιτεχνικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης προτείνεται η προσέγγιση της φετινής επετείου του 1821 μέσα από το θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης, το πρώτο νεοελληνικό θέατρο, έχει μια ολόκληρη κατηγορία παραστάσεων που αντλούν το ρεπερτόριό τους από την επανάσταση, τα λεγόμενα «Ηρωικά δράματα». Στο παρόν σεμινάριο θα παρουσιαστούν αυτό το είδος των παραστάσεων, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισής τους από τα σχολεία α/θμιας και β/μιας με τεχνικές θεάτρου σκιών και η δημιουργική ενσωμάτωση στοιχείων της τοπικής ιστορίας της Θράκης κατά το 1821.

Λίγα λόγια για τη Νατάσα Μιχαηλίδου και τον Απόστολο Δομτζίδη

Η Νατάσα Μιχαηλίδου είναι αρχαιολόγος-μουσειολόγος (ΜΑ) με άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Υλοποιεί από το 2011 το σύνολο των εγκεκριμένων από το ΙΕΠ εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τίτλο «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Είναι ιδρυτικό μέλος και βοηθός σκηνής στον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», με παραστάσεις και ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί την έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» που ξεκίνησε το 2020 από την Ξάνθη και θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις.

Ο Απόστολος Δομτζίδης είναι εκπαιδευτικός και καραγκιοζοπαίκτης στον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη». Τον Απρίλιο του 2014 κέρδισε το Βραβείο Δεξιοτεχνίας Κίνησης στους 5ους ελληνικούς αγώνες θεάτρου σκιών στην Πάτρα. Έχει γράψει τα βιβλία «Οι 3 καλές συμβουλές» (2016) και «Οι τρεις βλάκες» (2019) που περιέχουν τις πρωτότυπες παραστάσεις θεάτρου σκιών, εμπνευσμένες από λαϊκά παραμύθια. Το διήγημά του «Η επίσκεψη» διακρίθηκε στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και συμπεριλήφθηκε σε συλλογική έκδοσή του για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (2019).Το καλοκαίρι του 2020 σχεδίασε και τοποθέτησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων μια μεταλλική φιγούρα Καραγκιόζη 3 μέτρων.

19.30-20.00 «Δέκα δημιουργικά βήματα για μια σχολική παράσταση. Μια προσέγγιση των μηνυμάτων της επανάστασης του 1821 μέσα από τη λαϊκή παράδοση», Γεωργία Γκανά, Ελένη Ζησοπούλου, Παναγιώτα Χατζηκαμάρη

Τα δέκα δημιουργικά βήματα  αποτελούν μια μεθοδολογική προσέγγιση – πρόταση για την προετοιμασία και δημιουργία παραστάσεων με παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Η λαϊκή παράδοση, ως φορέας διαχρονικών κοινωνικών και πολιτισμικών στοιχείων, αποτελεί για όλους τους λαούς, σημείο εκκίνησης για την αναζήτηση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Ειδικότερα, το δημοτικό τραγούδι «του Βασίλη», εκφράζει τη γενναία προσπάθεια του νέου ανθρώπου, να αντεπεξέλθει καταπιεστικών καταστάσεων και να ανελιχθεί σε ένα νέο κόσμο. Το γνωστό δημοτικό τραγούδι γίνεται έμπνευση για ένα δρώμενο βασισμένο στο λόγο, την εικονογραφία και τη μουσική. Προτείνονται παιχνίδια έκφρασης μουσικά, χορευτικά, θεατρικά και εικαστικά τα οποία δίνουν την ευκαιρία βιωθούν έννοιες, «λέξεις κλειδιά» ώστε να εξυπηρετηθούν τόσο οι στόχοι του έργου όσο και η παρουσίασή του (για α/θμια & β/θμια).

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να «δράσουν» έστω και μέσα από το περιορισμένο πλαίσιο της οθόνης (θα χρειαστεί να έχουν δίπλα τους χαρτί για ζωγραφική και υλικά ζωγραφικής (μαρκαδόροι, στυλό, μολύβι κ.α)

Λίγα λόγια για την Ελάτε να παίξουμε και τη Γεωργία Γκανά, την Ελένη Ζησοπούλου και την Παναγιώτα Χατζηκαμάρη

Γεωργία Γκανά, μουσικός, μουσικοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Ελένη Ζησοπούλου, διδάκτορας των επιστημών της αγωγής στο Τ.Ε.Π.Α.Ε του Α.Π.Θ

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ειδική Επιστήμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Παναγιώτα Χατζηκαμάρη, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού.

 

Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ δραστηριοποιείται από το 1986 στο χώρο της Αισθητικής Παιδείας, έχει αναδείξει το παιχνίδι ως βασική μέθοδο προσέγγισης των τεχνών και προωθεί την ολιστική μεθοδολογία (κοινοί κώδικες στις τέχνες) στα προγράμματα αισθητικής αγωγής.

Έχει εκδώσει  το 1994 «Το σχολείο εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας», Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη,  το 1998 τα «Δέκα δημιουργικά βήματα για μια σχολική παράσταση», Εκδόσεις Καστανιώτη, το 2004  «Το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία», εκδόσεις University Studio Press, το 2008  Το «τέχνη και διαθεματικές εφαρμογές» εκδόσεις Ωρίων και το 2015 την  «Η εμψύχωση στη διδασκαλία – μάθηση. Το σχολείο της χαράς και της καρδιάς»  εκδόσεις Φαγκότο.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων