Social… ο εχθρικός φίλος του ανθρώπου

μαιρη.jpg

Μαίρη Τσακίρη

Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Είναι γεγονός πως τα χρόνια που διανύουμε έχουν κατακλυστεί σε μεγάλο βαθμό από τα social media, με αποτέλεσμα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των νέων. Εξάλλου, οι νέοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την ύπαρξη τους. Το πιο διαδεδομένο «social» σε όλο τον κόσμο είναι το Instagram. Αν και στην αρχή ξεκίνησε σαν μια ανίσχυρη εφαρμογή χάρη στην οποία μπορούσες να μοιραστείς τις πιο όμορφες στιγμές σου με τους πιο στενούς σου ακολούθους, έχει εξελιχθεί στην πιο παντοδύναμη πλατφόρμα του Διαδικτύου.

Οι νέοι είναι αρκετά εξαρτημένοι, καθώς η σκέψη τους περιβάλλεται από likes, σχόλια, αντιδράσεις και κοινοποιήσεις. Όλα αυτά καταστρέφουν τον ψυχικό τους κόσμο, καθώς αν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο δεν προβεί σε κάποια από τις προαναφερόμενες ενέργειες, η ψυχολογία τους αποδυναμώνεται και προβληματίζονται. Θα πρέπει να τονίσω, επίσης, ότι το Instagram προβάλλει αρνητικά πρότυπα. Όλοι οι διάσημοι μέσα από τις δημοσιεύσεις τους έχουν αμιγώς αρνητική επίδραση στους νέους. Έτσι, χάνουν την προσωπική τους ταυτότητα και οδηγούνται στον μιμητισμό. Τα προβαλλόμενα πρότυπα καθορίζουν τις επιλογές των νέων σε απλά ζητήματα, όπως η μουσική αλλά και σε σημαντικά, όπως η πολιτική.

Εν κατακλείδι, η μάστιγα των social media χειραγωγεί τη νεολαία επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη ζωή, όσο και στην ψυχολογία τους.