Το φτερούγισμα της πεταλούδας

Πολίτη Μαρία

Α’ΛΥΚΕΙΟΥ

             Ήδη από τον 20ο αιώνα, πολυάριθμες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά, είναι φανερό ότι πολλές από αυτές έχουν παραμείνει στη σκιά της αφάνειας, αφού θεωρούνται αρκετά δυσνόητες, ειδικότερα από άτομα της ηλικίας μας. Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μία από αυτές!

             Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιήθηκε και δημιουργήθηκε αρχικά από τον Edward Lorenz, ο οποίος απέδειξε με διαφορετικά μοντέλα μετεωρολογικών εξισώσεων ότι ελάχιστες διαφορές στις αρχικές τιμές των εξισώσεων αυτών προκαλούσαν τεράστιες αποκλίσεις στα τελικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια από τις πιο δημοφιλείς, εκλαϊκευμένες διατυπώσεις του φαινομένου «κάτι τόσο μικρό όσο η κίνηση του φτερού μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη αλλαγή στον καιρό μιας περιοχής στην άλλη άκρη του πλανήτη». Η έννοια αυτή υιοθετήθηκε, αργότερα, μεταφορικά στην ψυχολογία λαμβάνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις και συσχετίστηκε με τις επιδράσεις διαφόρων πράξεων στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και τις αλλαγές που επιφέρουν οι μικρές σκέψεις.

Συμπερασματικά, οι ζωές όλων των ανθρώπων είναι συνισταμένες. Ακόμα και οι μικρότερες πράξεις αγάπης μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις καλοσύνης. Στον αντίποδα, και οι απειροελάχιστες ενέργειες κακίας είναι ικανές να ταλανίσουν μια ολόκληρη κοινωνία. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να προβούμε σε κάποια ενέργεια, ας ζυγίσουμε πρώτα τα αποτελέσματα που θα έχει στους ανθρώπους γύρω μας!