«Αυτός που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις», είπε κάποτε ο Μένανδρος. Ο άνθρωπος μαθαίνει να γελάει πριν καν πει τις πρώτες του λέξεις. Το γέλιο είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού σε έντονες καταστάσεις όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός και η αμηχανία. Είναι όμως και η φθηνότερη ψυχοθεραπεία καθώς και το πιο ανώδυνο φάρμακο. Τι κοστίζει; Μια καλή παρέα, μια ξεκαρδιστική κωμωδία ή ένα πετυχημένο ανέκδοτο…
Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, μια γιορτή που ξεκίνησε στην Ινδία το 1998, με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, γνωστού και ως Guru του γέλιου. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το γέλιο χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το άγχος και αλλάζει την ψυχική και διανοητική μας κατάσταση. Όταν όμως γελάς, δεν ωφελείς μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τους γύρω σου. Σπάνια θα γελάσεις μόνος σου, όσο καλό χιούμορ κι αν έχεις… Αυτό συμβαίνει, γιατί το γέλιο βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στο γέλιο. Σκέψου τις πιο όμορφές σου αναμνήσεις στις καλοκαιρινές διακοπές, στο σπίτι με την οικογένειά σου, στο σχολείο με την παρέα σου… Σε πόσες από αυτές γελούσες;
Δυστυχώς, όμως, όσο μεγαλώνουμε και αποκτάμε μια θέση στην κοινωνία, γελάμε όλο και λιγότερο. Οι δυσκολίες της ενήλικης ζωής τείνουν να μας δημιουργούν την άποψη ότι η ζωή είναι πολύ σοβαρή, για να την διακωμωδούμε και ότι το γέλιο ταυτίζεται με το γελοίο. Πλέον, αν γελάς συχνά, είσαι… για γέλια! Γιατί να είσαι για γέλια, απλώς επειδή έχεις μια διαφορετική φιλοσοφία, επειδή βλέπεις τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό, λίγο πιο πολύχρωμο; Να γελάς, λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη… Να γελάς, γιατί χανόμαστε…