Μέσα από τα μάτια των προγόνων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΦΟΤΑΣΙΟΣ

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Στην Ελλάδα, πλέον, περνάμε μέσα από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, όπως την πολυσυζητημένη πανδημία, τις ιδεολογικές αναταραχές μεταξύ των φύλων και τις συγκρούσεις του λαού με τις πολιτικές αρχές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα βεβαρυμμένο κλίμα. Παρόλα αυτά, η επιστήμη κατόρθωσε να μας δώσει μια ευχάριστη «νότα», φέρνοντας στη δημοσιότητα εξηγήσεις για τη λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Και πού να ξέρω τι είναι αυτός ο μηχανισμός… Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα μπρούτζινο έργο, χρονολογούμενο μεταξύ 150-100 π.Χ., το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός μηχανικός υπολογιστής και όργανο για αστρονομικές ανακαλύψεις και παρατηρήσεις, χρησιμοποιώντας κύκλους και ράβδους υπολογισμού. Ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο κοντά στο νησί και μέχρι το 2005 οι λειτουργίες του ήταν άγνωστες.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα σιγά σιγά το αίνιγμα λυνόταν. Μόλις πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, μεταξύ αυτών Έλληνες, έκαναν ένα ακόμα βήμα μπροστά, εξηγώντας πώς οι πρόγονοί μας βρήκαν την Αφροδίτη και τον Κρόνο παρατηρώντας τις ράβδους σε σχέση με τους κύκλους.

Πόσο ωραίο να βλέπεις ότι η αρχαιότητα έχει ακόμα πολύτιμες πληροφορίες να σου διδάξει; Πώς ο «δάσκαλος» έχει ακόμα να παραδώσει στον «μαθητή»;