Αλλαγή ρουτίνας

Περιβάλλον-Οικολογία Κωνσταντίνος Φαναριώτης
Κωνσταντίνος Φαναριώτης

Στις 22/4 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γης. Εμείς και άλλες 189 χώρες ετησίως δηλαδή. Συνήθως διοργανώνονται εκδηλώσεις αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της προστασίας του πλανήτη. Προφανέστατα φέτος, δε θα υπάρξει αυτή η ευκαιρία.
Αναλογιζόμενοι το πόσο αμαθής είναι η πλειονότητα των Ελλήνων στα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας, είναι ευκαιρία -λόγω της ημέρας- να προαχθεί στον καθένα μας ο φιλοπεριβαλλοντισμός. Και επειδή τα λόγια δεν είναι τίποτα μπροστά στις πράξεις, ας δούμε αυτήν την παγκόσμια ημέρα ως ευκαιρία για την πραγματοποίηση φιλικών πράξεων προς το περιβάλλον.

Με ή χωρίς καραντίνα, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως δεν πρέπει να σπαταλάμε ενέργεια. Είτε είναι τα καύσιμα του αυτοκινήτου για οποιαδήποτε μετακίνηση, είτε η υπερκατανάλωση ηλεκτρισμού στο ίδιο μας το σπίτι. «Μέτρον άριστον» που έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Καιρός λοιπόν, να αποκτήσουμε επίγνωση του πώς αφήνουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα τόσο απερίσκεπτα.

Έπειτα, εστιάζουμε στη μείωση χρήσης πλαστικών αντικειμένων, καθώς πολλά από αυτά που ανακυκλώνονται αποβάλλουν τοξικούς για το περιβάλλον ατμούς. Αλλά κι αυτά που αποβάλλονται στους πράσινους κάδους και μετέπειτα σε χωματερές ή στη χειρότερη των περιπτώσεων στη θάλασσα, αποσυντίθενται στο διάστημα των 250-500 χρόνων. Άρα, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση επαναχρησιμοποιούμενων υλών στον χώρο μας.

Κάτι ακόμα μικρό, πάραυτα αξιόλογο, αποτελεί η δενδροφύτευση σε ακαλλιέργητους χώρους του κήπου μας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ ή άσκοπο, όμως δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς βιοχημεία, για να καταλάβει πως χάρη στα φυτά αναπνέουμε καθαρό οξυγόνο.

Μερικά δείγματα συναίσθησης και ευθύνης, κοντολογίς, που απαιτούν την αλλαγή ρουτίνας από τον καθένα μας. Αυτή η Ημέρα Γης ας μας κινητοποιήσει, ώστε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό για τον πλανήτη μας!