Εκμεταλλεύσιμος θησαυρός

Περιβάλλον Κωνσταντίνος Φαναριώτης
Κωνσταντίνος Φαναριώτης

Ένδυση και υπόδηση. Δύο λέξεις οι οποίες για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα αποτελούν μέσο έκφρασης του χαρακτήρα και αντανάκλαση της ψυχοσύνθεσής του. Αποτέλεσμα; 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων -όσον αφορά τον δυτικό κόσμο- καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως. Παρόλο που δεν έχουν γίνει ακριβείς μετρήσεις για τη χώρα μας, φέρουμε ανάλογη ευθύνη για αυτό το ζήτημα. Πέρα από την απόρριψη, τεράστιοι όγκοι χημικών και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της βιομηχανίας των ρούχων.
Ακολουθεί, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η επιβάρυνση του οικοσυστήματος από την απόρριψη ρούχων-αποβλήτων; Οι λύσεις είναι απλές. Επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση και ανακύκλωση. Στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης ρούχων για επαναχρησιμοποίηση, μέσω ειδικών κάδων ανακύκλωσης. Άρα, κάθε άτομο εύκολα μπορεί να εντοπίσει τους πλησιέστερους κάδους στην περιοχή του και να τα ανακυκλώσει.
Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να τοποθετούνται τα παλιά ή αχρείαστα ρούχα στους κάδους ανακύκλωσης. Μαζί με τα ρούχα, περιλαμβάνονται επίσης και τα παπούτσια, οι τσάντες, οι ζώνες και λευκά είδη, όπως κουρτίνες και σεντόνια. Επιπλέον, η τήρηση βασικών υγειονομικών κανόνων προτού τη ρίψη των ρούχων κρίνεται αναγκαία. Δηλαδή, δεν αφήνουμε ποτέ τα ρούχα βρεγμένα ή λεκιασμένα, αλλά καθαρά και διπλωμένα, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τέλος, οι κάδοι αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για χαλιά και αποκόμματα, ενώ τα υποδήματα δεν πρέπει να αφήνονται ποτέ αζευγάρωτα.
Η μείωση των υφασμάτινων αποβλήτων είναι κλειδί για την καταπολέμηση πολλών σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι ενεργοί στην υλοποίησή της!