Ενόργανη γυμναστική

Στέλιος Σωτηράκογλου

Η ενόργανη γυμναστική είναι από τα παλαιότερα και από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα του κόσμου. Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό το άθλημα;

Ξεκινώντας, η ενόργανη γυμναστική είναι ένα αγώνισμα στο οποίο ο αθλητής ή η αθλήτρια εκτελεί ένα πρόγραμμα στο όργανο που έχει επιλέξει ο ίδιος, με ή χωρίς χρόνο. Η επίδοση του κάθε αθλητή βαθμολογείται από κριτές, οι οποίοι εξετάζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα αγωνίσματα της ενόργανης είναι 6 για τους άνδρες και 4 για τις γυναίκες. Αυτά των ανδρών διακρίνονται σε ασκήσεις εδάφους, πλάγιο ίππο, κρίκους, άλμα, παράλληλους ζυγούς και μονόζυγο, ενώ των γυναικών είναι τα εξής: άλμα, δίζυγο ή ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους.

Αυτό το πανέμορφο άθλημα έχει αφήσει τα ίχνη του σε πολλές αθλητικές, θρησκευτικές, ακροβατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στην ιστορία διαφόρων πολιτισμών, όπως για παράδειγμα της Κίνας, της Ινδίας και βέβαια της Ελλάδας. Η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό εμφάνιση της ενόργανης είναι στα εξωπραγματικά ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης. Εκεί, ο διαγωνιζόμενος εκτελούσε άλματα και πολλαπλές ακροβατικές ασκήσεις στην πλάτη ενός ταύρου. Επιπλέον, πολλές ασκήσεις εδάφους της σύγχρονης ενόργανης χρησιμοποιούνταν ως βασικές ασκήσεις στα γυμναστήρια της αρχαίας Ελλάδας.

Η χώρα μας έχει πολλές συμμετοχές σε σύγχρονους αγώνες και μάλιστα έχει διακριθεί αρκετές φορές όπως με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Λευτέρη Πετρούνια. Εννοείται, βέβαια, ότι πολλοί ακόμη Έλληνες αθλητές έχουν βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην άνθηση του χώρου.

Την ενόργανη γυμναστική τη συστήνω σαν τρόπο εκγύμνασης μιας και ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, μπορεί να σου προσφέρει δύναμη, πειθαρχία, καθώς επίσης και απόλυτο έλεγχο του σώματος.