Μην το αφήνεις για αύριο

Στέλλα Στεφανοπούλου

Επιτέλους, το πολυπόθητο 2021 έφτασε! Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς όλοι ανυπομονούσαν για το τέλος της και τον ερχομό της νέας. Ορίστε, λοιπόν, το 2021 είναι εδώ, το ζούμε. Και τώρα τι;

Όπως θα είδατε στο εξώφυλλό μας, αυτή θα είναι «η χρονιά των ονείρων», όχι αυτή που τα σχεδιάζουμε, αλλά αυτή που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα πραγματοποιήσουμε. Πάντως, αν ήμουν το 2021 θα είχα λυγίσει από το βάρος των προσδοκιών, καθώς όλοι θέλουν να αναπληρώσουν τον περσινό χαμένο χρόνο.

Πριν όμως προχωρήσουμε, ας κάνουμε μία αναδρομή στην περασμένη χρονιά που πολλοί την χαρακτήρισαν «δύσκολη» και οι πιο απαισιόδοξοι «καταραμένη». Ας το παραδεχτούμε, μπορεί να ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά δεν ήταν τόσο άθλια όσο την παρουσιάζουν. Άλλωστε, αποκομίσαμε πολλά διδάγματα. Αρχικά, εκτιμήσαμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, πράγματα όπως η υγεία, η ελευθερία και ο χρόνος που περνάμε με τους αγαπημένους μας.

Επιπλέον, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της διεξαγωγής και διεκπεραίωσης εργασιών με εναλλακτικό τρόπο. Με πιο απλά λόγια, εξελίχθηκαν όλοι οι τομείς με πρώτο συνθετικό το τηλε- (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση…)- εκτός από την τηλεόραση, αυτή έμεινε ίδια και απαράλλαχτη. Αφού καταφέραμε να παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις χωρίς να βρισκόμαστε στο θέατρο, νομίζω πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αν το επιδιώξουμε. Μπορεί η εμπειρία να μην είναι ίδια, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από έναν κόσμο χωρίς θέατρο.

Για να καταφέρουμε, όμως, να πετύχουμε τους στόχους μας ή να φτάσουμε κοντά σε αυτό, πρωτεύοντα ρόλο κατέχει η ψυχολογία μας. Αυτή τη θέση θα τη στηρίξω με μία προσωπική μου εμπειρία. Χρόνια τώρα έκανα στίβο και συγκεκριμένα άλμα εις ύψος. Πριν δύο χρόνια, λοιπόν, πήρα μέρος σε ένα σημαντικό αγώνα στον οποίο διαγωνίζονταν αθλήτριες καλύτερες και μεγαλύτερές μου. Κάποια στιγμή, ο πήχης φτάνει σε ύψος μεγάλο για μένα. Πρώτη προσπάθεια, αποτυχημένη. Δεύτερη, πολύ καλύτερη, παραλίγο να τα καταφέρω. Ετοιμάζομαι για την τελευταία, «μπορείς να το κάνεις» είπα στον εαυτό μου. Ξαφνικά ακούω μία από τις κοπέλες, «Σιγά μην το περάσει». Κάτι ράγισε μέσα μου, «έχει δίκιο», σκέφτηκα. Περιττό να πω πως η τρίτη ήταν και η χειρότερή μου προσπάθεια.

Έφτασε η ώρα ή μάλλον η χρονιά για την υλοποίηση των σχεδίων σας, των ονείρων σας. Μην αφήσετε τίποτα για αύριο και το σημαντικότερο, μη σκεφτείτε ούτε στιγμή ότι δεν μπορείτε, μη βάζετε εμπόδια στον ίδιο σας τον εαυτό.