Euphoria

Χρυσή Τουχτίδου

Η σειρά που ήρθε το καλοκαίρι του 2019 και άλλαξε τα δεδομένα των teen drama σειρών. Η Rue, μια 17χρονη έφηβη , έχοντας μόλις βγει από κέντρο απεξάρτησης, ερωτεύεται για πρώτη φορά την Jules, μια trans κοπέλα που μόλις μετακόμισε στην πόλη της. Ενώ διηγείται την ιστορία της, μιλά παράλληλα και για τον κοινωνικό της περίγυρο.

Την Rue ενσαρκώνει εξαιρετικά η πρώην σταρ του Disney Channel, Zendaya, η οποία μάλιστα απέσπασε βραβείο EMMY το 2020, ενώ τη συμπρωταγωνίστριά της υποδύεται η Hunter Scafer εκπλήσσοντας το κοινό, μιας και το Euphoria αποτελεί το ντεμπούτο της στην ηθοποιία. Το μακιγιάζ, η μουσική και ο τρόπος σκηνοθεσίας, θα έλεγε κανείς πως αποπνέουν «αέρα Gen Z» και είναι γεγονός πως τα looks της σειράς έχουν επηρεάσει όλες τις τάσεις ένδυσης του 2020 και πλέον του 2021.

Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, το Euphoria αποτελεί μια σειρά ορόσημο. Είναι ο τηλεοπτικός ύμνος της νιότης. Ναρκωτικά, σεξουαλικότητα, bullying, ψυχική ασθένεια, body issues και social media είναι τα κύρια θέματα που πραγματεύεται η σειρά, παρουσιάζοντάς τα ωμά και καθόλου ωραιοποιημένα, όπως κάνουν οι περισσότερες σειρές του είδους της.

Η θεματολογία του Euphoria μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να μοιάζει τραβηγμένη, όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για άκρως ρεαλιστικά γεγονότα που, είτε θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε είτε όχι, συμβαίνουν παντού γύρω μας. Είναι καλό να δούμε όλοι μας αυτή την σειρά, ιδίως οι γονείς, ακόμα και αν χρειάζεται να έχουμε πολύ δυνατό στομάχι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όπως είπε και ο σκηνοθέτης Sam Levinson, είναι παράδειγμα προς αποφυγή, όχι προς μίμηση…