ΣΙΝΑΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΤΑ
Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η συζήτηση για την υπερκατανάλωση επανέρχεται, κατά περιόδους, στον δημόσιο διάλογο με ποικίλες αφορμές. Μπαίνουμε, σιγά-σιγά, στην πιο υπέροχη και μαγική στιγμή της χρονιάς, την περίοδο των γιορτών και των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι από εμάς, αυτή την εποχή, αγοράζουμε δώρα για τους αγαπημένους μας ανθρώπους ή ακόμη για τον εαυτό μας (ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές).
Παρόλη την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, παρατηρούμε πως το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης συνεχίζει να υπάρχει, με τους ανθρώπους να κάνουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά. Επιπλέον, όλες οι οικογένειες προετοιμάζονται για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγοράζοντας άφθονο φαγητό, που συνήθως δεν καταναλώνεται. Γιατί, λοιπόν, να αναλωνόμαστε σε υλικά αγαθά και να χάνουμε την ουσία;
Πολλοί ξεχνάμε τι θα πει Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού. Όμως, ο καθένας βιώνει αυτή τη γιορτή διαφορετικά. Είναι η εποχή για να μοιραστούμε στιγμές και αναμνήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συλλογιστούμε όλα όσα μας χάρισε η προηγούμενη χρονιά. Ακόμη κι αν βιώσαμε δύσκολες στιγμές κι έχουμε άσχημες αναμνήσεις, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε μαθαίνοντας από αυτές, καθώς θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο ώριμοι, σοφοί και δυνατοί.
Τα Χριστούγεννα είναι μια νέα αρχή. Ας θέσουμε καινούριους στόχους και ας αναζητήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μας. Εύχομαι σε όλους μας «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!».