Gen Z

Δανάη Χαλκίδου

Η νέα γενιά φταίει που δε βρίσκει δουλειά. Η νέα γενιά φταίει για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η νέα γενιά και όλες αυτές οι «προοδευτικές» της ιδέες. Αυτή φταίει για την κρίση των αξιών. Αυτή, για τα gay pride και τις πορείες, τα μεταλλικά καλαμάκια και την επανάσταση στις πλαστικές σακούλες. Γιατί δεν συμφωνεί με τον καπιταλισμό; Γιατί δεν κρίνει και αυτή τους μετανάστες;
Γιατί, είναι εύκολο να επικεντρώνεσαι στα στατιστικά που σου λένε πως το 45% των νέων χρησιμοποιούν το κινητό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ή ακόμη και ότι ένα 36% νέων παιδιών αποτυγχάνουν στο σχολείο. Πώς μπορείς, όμως, να αγνοείς τη συμμετοχή χιλιάδων νέων στο Black Lives Matter, το ότι επιδίδονται στα οικολογικά δρώμενα, την κατηγορηματική υποστήριξη της ομοφυλοφιλίας – πώς μπορείς να αγνοείς το γεγονός ότι η γενιά αυτή δεν γνωρίζει διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους ή ότι αν το κάνει, ξέρει καλά πως κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι.
Διότι δεν είμαστε πλέον η γενιά η οποία «κάθεται όλη μέρα», «δεν νοιάζεται για τη χώρα της» ή «είναι όλη τη μέρα στο κινητό της». Είμαστε αυτή η οποία τρέχει σε πορείες, για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνει ενεργό δράση στην πολιτική, αντιδρά στην αδικία και επιβιώνει από παγκόσμιες πανδημίες.