Επαφή “από απόσταση”

Ειρήνη
Ειρήνη Πάγγου

Κι αφού μείναμε σπίτι, ήρθε η ώρα να δούμε και πάλι τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά αφού οι αγκαλιές, τα φιλιά ακόμα και οι χειραψίες δεν έχουν θέση στην νέα μας καθημερινότητα.

Η αξία τους είναι σίγουρα ανεκτίμητη. Και ποιος δεν θα ήθελε μια αγκαλιά σε μια δύσκολη μέρα; Ένα φιλί από μια φίλη σου για να σου δείξει φροντίδα. Μια χειραψία, για να ξεκινήσει καλά μια νέα φιλία, ακόμα και μια συμφωνία. Η σιγουριά και η αγάπη είναι μερικά από τα πιο έντονα συναισθήματα που μπορούν να σε κατακλύσουν. Εξίσου σημαντική είναι και η ευεργετική σημασία τους στην υγεία. Στη διάρκειά τους ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που σχετίζονται με τη χαρά και την ευεξία, εκκρίνονται ελαττώνοντας τον πόνο και το άγχος.

Η εγγύτητά μας όμως, δε σταματά, επειδή πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Η σωματική επαφή δεν αποτελεί μονόδρομο. Η εγγύτητα μπορεί να διασφαλισθεί και από ένα βλέμμα που κρύβει μέσα του τόσα βαθιά συναισθήματα. Από τα κατάλληλα λόγια που θα καταφέρουν να αγγίξουν την καρδιά του διπλανού μας έστω και νοερά. Άλλωστε, υπάρχουν ξεχωριστοί χαιρετισμοί παγκοσμίως οι οποίοι δεν απαιτούν σωματική επαφή, όπως η ελαφριά υπόκλιση στην Ιαπωνία. Αυτό δε δείχνει πως εκείνοι οι άνθρωποι δεν είναι φιλόξενοι ή φιλικοί. Μάλιστα, όπως θα παρατηρήσουμε και σε ελληνικές ταινίες, η χειραψία αποτελούσε τον κύριο χαιρετισμό.

Η ιστορία έχει δείξει πως καμία πανδημία δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αρκεί να τηρούμε τα απαιτούμενα μέτρα. Σταμάτα να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο και «γέμισέ» το.