Χορός

athanasia-xoros
Αθανασία Βαδαρλή

Οι απόψεις για τον αν ο χορός είναι τέχνη, αν ο χορός είναι άθλημα ή αν ο χορός είναι και τα δύο, διίστανται. Είναι γνωστό ότι ο χορός είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, ακριβώς όπως η τέχνη, πολλά και διαφορετικά συναισθήματα για να εκφράσεις άρα και πολλά είδη χορού, τρόπος έκφρασης δημιουργίας, τρόπος επικοινωνίας με το σώμα, για πολλούς!

Από την άλλη όμως ο χορός απαιτεί αντίληψη, αντοχή. Ο χορευτής χρειάζεται γυμνασμένο σώμα, ευλυγισία, δύναμη, πειθαρχία και αφοσίωση, αν θέλει να φτάσει ψηλά. Τα χρόνια προετοιμασίας, ο ανταγωνισμός, οι θυσίες υπάρχουν πάντα ακριβώς όπως και σε ένα άθλημα. Βέβαια, είναι αναλόγως από ποια γωνία θα το δει κάποιος…

 

Τα είδη του χορού είναι πολλά, το κάθε ένα με τη δική του πινελιά. Το μπαλέτο-ballet στα ιταλικά σημαίνει χορεύω-είναι ένας κλασικός χορός με δύσκολες τεχνικές, όπως οι πιρουέτες, που πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε μια χορογραφία. Το λάτιν συνδυάζει ρυθμό, ελευθερία έκφρασης και πάθος και τυπικοί του χοροί είναι η σάλσα, το μάμπο, για πολλούς το ταγκό κ.α. Η σάμπα που είναι ο χορός του καρναβαλιού, του κεφιού. Οι street χοροί, όπως hip-hop, breakdance κλπ, με εκφραστικές και έντονες κινήσεις. Το reggaeton που εμφανίστηκε αρχικά ως μουσική και εξελίχθηκε σε χορό, σήμερα συνδυάζεται με ραπ μουσική και μοιάζει με τον τυπικό χορό μεταξύ άνδρα και γυναίκας στα κλαμπ. Αξιόλογοι αναφοράς είναι οι παραδοσιακοί χοροί κάθε χώρας που αποτυπώνουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.

Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφραστεί, να ψυχαγωγηθεί, να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Αυτό προσφέρει ο χορός!