Τατουάζ: τέχνη με συνέπειες…

maxresdefault

Σέβη Γιαλοψού

Α΄ Λυκείου

 

Ως έφηβοι όλοι μας, πάνω στην τρέλα που χαρακτηρίζει την ηλικία, έχουμε σκεφτεί έστω μία φορά την ιδέα του τατουάζ. Αυτό είτε για να «δειχθούμε» στους συνομήλικούς μας, είτε για να «στολίσουμε» καλλιτεχνικά το σώμα μας.

Η δερματοστιξία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, σίγουρα αποτελεί μια μορφή τέχνης πάνω στο σώμα. Πολλές φορές την επιβάλλει η μόδα, αλλά αποτελεί και τρόπο έκφρασης της προσωπικής ταυτότητας και ανεξαρτησίας ενός εφήβου, ακόμη και απόδειξη της αντοχής στον πόνο και τις δυσκολίες. Το όμορφο αυτό, όμως σχέδιο μπορεί να κρύβει πολλές συνέπειες για την υγεία.

Αρχικά, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης, όταν η βελόνα δεν έχει αποστειρωθεί σωστά, οπότε ο τέτανος, η ηπατίτιδα Β και C, μπορούν εύκολα να προσβάλλουν τον οργανισμό. Επιπλέον, μια τέτοια πράξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα σε άτομα με προβλήματα υγείας (καρδιακές παθήσεις, διαβήτη κ.λπ.), ενώ έρευνες έχουν εντοπίσει καρκινογόνες ουσίες στο μελάνι του τατουάζ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι γονείς, όταν το παιδί τους ζητήσει κάτι τέτοιο, είναι να το επιπλήξουν. Μέσα από έναν διάλογο με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, το παιδί μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή του. Εξάλλου τα μικρότερα σχέδια, τόσο ιατρικά όσο και αισθητικά, βλάπτουν λιγότερο. Μήπως τελικά να τα ξανασκεφτούμε;