Χάσμα γενεών

setwidth700-parents-3and-child22

Μαριαλένα Τζελεπίδου

Α΄ Λυκείου

 

Οι νεότεροι, έχοντας γεννηθεί και αναπτυχθεί σε μία εποχή που διαφέρει έντονα από εκείνη των γονέων τους, διακρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά αυτή, με το να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και να φτάνουν σε αντίπαλες απόψεις.

Επομένως, τους δημιουργείται το αίσθημα ότι ζουν σε ένα άφιλο περιβάλλον, όπου δεν υπάρχει κατανόηση και σεβασμός των προβλημάτων και των απόψεων τους. Βλέπουν μία κοινωνία που δεν τους παρέχει τρόπους να εξωτερικεύσουν τις εφηβικές ανησυχίες τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν οι γονείς δεν δείχνουν κατανόηση και «ανοιχτή» στάση απέναντι στο διαφορετικό που φέρνει ως επιρροή ο έφηβος, τότε ο ίδιος θα κλείσει τη δίοδο επικοινωνίας, αφού θα αισθάνεται ότι οι γονείς δεν κατανοούν και δε σέβονται τον ιδιαίτερο κόσμο του.

Αν οι γονείς δώσουν το μήνυμα ότι είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν τον κόσμο που εκφράζει το παιδί τους, τότε και εκείνο θα θελήσει να ανοίξει τον κόσμο του και να τον μοιραστεί.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, φυσική εξέλιξη της ζωής το να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γενεών, διαφορές που όμως πρέπει να γεφυρωθούν και να χτιστούν ανάμεσά τους δεσμοί αλληλοκατανόησης, ώστε οι σχέσεις γονέων και εφήβων να βελτιστοποιηθούν.