Χρήσιμο Υλικό για την ασφαλή χρήση της ασύρματης τεχνολογίας

Οι συνθήκες εκπαίδευσης, λόγω covid19, των μαθητών μας, επιβάλουν τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κάποιες φορές και σε υγιείς μαθητές (κλείσιμο τμήματος λόγω κρούσματος, καραντίνα).

Πολλοί από τους μαθητές χρησιμοποιούν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δίχως να γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις και δίχως καμία προφύλαξη. Ειδικά οι ευάλωτες ομάδες είναι πολύ πιο ευαίσθητες.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε, έτσι ώστε, όταν και όπου είναι δυνατό, να χρησιμοποιηείται η ενσύρματη σύνδεση και άλλοι τρόποι ασφαλούς χρήσης.

Παραθέτω μια επιλογή από το σχετικό υλικό που είναι διαθέσιμο. Ξεκινώ με τρεις αναφορές σε ιατρικούς συλλόγους-Επιτροπές και στην συνέχεια παραθέτω μια σειρά σχετικών, πολύ φιλικών, φυλλαδίων-εντύπων από το Enviromental Health Trust

Στο τέλος υπάρχουν επιπλέον σχετικές αναφορές.

 

Α. Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ημερίδα 2 Απριλίου 2017

Απόσπασμα

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

  • Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
  • Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
  • Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
  • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
  • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
  • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
  • Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
  • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
  • Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
  • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
  • Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.
  • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
  • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
  • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
  • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.”

 

Β. Εθνική επιτροπή Κύπρου Περιβάλλον και Υγεία του παιδιού http://paidi.com.cy/

16 Πρακτικοί Κανόνες βασισμένοι στους κανόνες οι οποίοι δημοσιεύονται ετήσια από τον Ιατρικό Σύλλογο Βιέννης/Αυστρίας – 2017

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ TA ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΡΑΔΙΟΚΥΜΜΑΤΩΝ Νοέμβρης 2017

Οι 16 Πρακτικοί Κανόνες Προτείνονται Πρακτικοί κανόνες βασισμένοι στους κανόνες οι οποίοι δημοσιεύονται ετήσια από τον Ιατρικό Σύλλογο Βιέννης/Αυστρίας, σε σχετικές οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού και στην πρόσφατη Διακήρυξη του Reykjavik 2017.

1. Τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 16 θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα τους μόνο σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης!

2. Τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, φορητοί υπολογιστές δεν είναι μέσα ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ τα παιδιά ως απλές συσκευές, π.χ. σε λειτουργία πτήσης, με απενεργοποιημένα τα Bluetooth, Wi-Fi, 3G, 4G. Παιχνίδια, τραγούδια κ.α. θα πρέπει να αποθηκεύονται στις συσκευές από τους γονείς και κατά τις ώρες λειτουργίας τους να χρησιμοποιούντα με απενεργοποιημένα τα ασύρματα δίκτυα. Και πάλι όμως θα πρέπει να γίνεται μειωμένη χρήση και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επιβάλλεται μειωμένη χρήση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πλήρης αποφυγή σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

3. Γενικά, διατηρήστε τις κλήσεις τηλεφώνου μειωμένες σε αριθμό και διάρκεια. Συστήνεται η χρήση ενσύρματου τηλέφωνου ή αποστολή μηνυμάτων SMS.

4. «Η απόσταση είναι ο σύμμαχός σας». Διατηρείτε το κινητό τηλέφωνο σε απόσταση από το σώμα και κεφάλι σας και διατηρήστε την ελάχιστη απόσταση που συστήνει ο κατασκευαστής στον οδηγό χρήσης της συσκευής. Χρησιμοποιήστε ανοικτή ακρόαση κατά τις κλήσεις ή φορητά ακουστικά.

5. Μην πλησιάζετε το κινητό τηλέφωνο στο σώμα σας όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά, ή ανοικτή ακρόαση. Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι έγκυες γυναίκες. Στους άνδρες, υπάρχει ο κίνδυνος επηρεασμού της γονιμότητας όταν το κινητό μεταφέρεται στις τσέπες των παντελονιών. Άτομα με ηλεκτρονικά εμφυτεύματα (βηματοδότες, αντλία ινσουλίνης κ.α.) θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην απόσταση. Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, τότε θα πρέπει η συσκευή να μεταφέρεται στις εξωτερικές τσέπες των μπουφάν ή σε σακίδια και τσάντες.

6. Μην χρησιμοποιείτε τις συσκευές σε οχήματα (αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο). Χωρίς την ύπαρξη εξωτερικής αντένας η ακτινοβολία μέσα στο χώρο του οχήματος αυξάνεται. Επιπλέον η προσοχή του χρήστη αποσπάται με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

7. Μην πληκτρολογείτε μηνύματα καθώς οδηγείτε …Ποτέ! Η απόσπαση της προσοχής σας μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

8. Για κλήσεις τηλεφώνου στο σπίτι και στην εργασία, χρησιμοποιήστε σταθερή τηλεφωνία με χρήση καλωδίου,

9. Να εργάζεστε όσο το δυνατό “εκτός διαδικτύου” ή/και με ενεργοποιημένη την επιλογή «Λειτουργία Πτήσης». Δεν χρειάζεστε την σύνδεση διαδικτύου συνεχώς, π.χ. λειτουργίες όπως ακρόαση μουσικής, φωτογράφισης, χρήση ως ξυπνητήρι, υπολογιστική μηχανή και παιχνίδια γίνονται και εκτός σύνδεσης.

10. Λιγότερες εφαρμογές ισοδυναμούν με λιγότερη ακτινοβολία. Μειώστε τον αριθμό των εφαρμογών σας και απενεργοποιήστε τις μη αναγκαίες υπηρεσίες που τρέχουν στο κινητό σας. Με την απενεργοποίηση των Wi-Fi, δεδομένων κινητού διαδικτύου, η συσκευή σας μετατρέπεται σε απλό τηλέφωνο. Μπορεί να ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ TA ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΡΑΔΙΟΚΥΜΜΑΤΩΝ, Νοέμβρης 2017 εξασφαλιστεί η τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς επιπρόσθετη αχρείαστη ακτινοβολία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους έφηβους.

11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο για κλήσεις σε περιοχές/σημεία με χαμηλή λήψη σήματος (υπόγεια, ανελκυστήρες κ.α.). Σε αυτές τις περιπτώσεις το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την ένταση εκπομπής του. Σε σημεία με χαμηλή λήψη χρησιμοποιήστε ακουστικά ή ανοικτή ακρόαση.

12. Αγοράστε κινητά τηλέφωνα με χαμηλές τιμές SAR, και εξωτερική αντένα αν είναι εφικτό.

13. Πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενσύρματων δικτύων όπως το LAN (ADSL. VDSL, fiber optics), δεν συνεπάγεται εκπομπή ακτινοβολίας. Είναι γρήγορη και ασφαλής. Τα DECT ασύρματα τηλέφωνα, σημεία πρόσβασης Wi-Fi, mobile data sticks, μόντεμ LTE εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία και θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε σχολεία και σπίτια. Τα Wi-Fi routers προκαλούν παθητική έκθεση και σε μη χρήστες. Οι αποστάσεις ασφαλείας από τα Wi-Fi routers είναι τουλάχιστον 4 ως 10 μέτρα ανάλογα με την συσκευή, από σημεία όπου παίζουν, κοιμούνται ή περνούν χρόνο τα παιδιά. Το Wi-Fi θα πρέπει να παραμένει απενεργοποιημένο όταν δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύκτας, ή και όταν βρίσκονται έγκυες και παιδιά στο χώρο.

14. Συστήνονται συνομιλίες (Chatting) και κλήσεις μέσω όμως ενσύρματης δικτύωσης.

15. Προστατέψτε τις έγκυες από την Παθητική Έκθεση, κρατώντας απόσταση ενός μέτρου όταν κάνετε χρήση του κινητού. Συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και τάμπλετς θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την κοιλιά της εγκύου ή από γυναίκες οι οποίες κρατούν τα παιδιά τους. Σε καμία περίπτωση μια έγκυος γυναίκα ή παιδί δεν θα πρέπει να κάθεται δίπλα σε router ή ανάμεσα σε router και ηλεκτρονική συσκευή. Σε γενικές γραμμές, όταν οι γονείς κρατάνε τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους ή κοντά τους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνε τα κινητά τους τηλέφωνα ή να λειτουργούν ασύρματες συσκευές, ούτε να τοποθετούν το κινητό τους μέσα στο παιδικό καρότσι. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο ασύρματα μέσω Wi-Fi ή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

16. Προσοχή στις ψηφιακές συσκευές παρακολούθησης των βρεφών (baby monitors) γιατί υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι μη αντιστρεπτών καταστροφών στον βρεφικό εγκέφαλο. Οι αναλογικού ή ενσύρματου τύπου συσκευές είναι οι πιο ασφαλείς. Οι ψηφιακές συσκευές θα πρέπει να είναι τουλάχιστο χωρίς δυνατότητα βίντεο και να ενεργοποιούνται μόνο όταν το βρέφος κλάψει (ώστε να μη υπάρχει συνεχής μετάδοση) . Σε κάθε περίπτωση, οι συσκευές αυτές δεν πρέπει να τοποθετούνται στο κρεβατάκι του παιδιού, αλλά σε απόσταση τουλάχιστο 2 μέτρων.

Γ. Φυλλάδιο του Enviromental Health Trust με υλικό από τον Ιατρικό Σύλλογο Βιέννης

https://ehtrust.org/resources-to-share/printable-resources/?mgi_141=10340%2Fvienna-medical-association-10-rules-for-safer-use-of-mobile-phones

10 MEDICAL RULES FOR A SAFER USE OF MOBILE PHONES!

The radiation from mobile phones or smartphones is most likely not as safe as cell phone providers claim it to be. Therefore, the Ärztekammer Wien (Vienna Medical Association) has decided to do the responsible thing and inform the Austrian public about possible adverse effects from a medical perspective.

In general, keep calls short and as few as possible. Use a landline or write an SMS. Children and teenagers under the age of 16 should carry mobile phones for emergencies only!

● “Distance is your friend.” Keep the phone away from your body and head during dialing and maintain at least the minimum distance recommended in the user guide. Take advantage of the built-in speakerphone or use a headset!

Do not keep the phone directly on your body when using a headset or the built-in speakerphone. Pregnant women should be especially cautious. In men, mobile phones are a risk to their fertility when carried in the pant pocket. Persons with electronic implants (pacemaker, insulin pump, etc.) must pay particular attention to distance. If no other option is available, use the outer coat pocket, a backpack or a purse/handbag to carry the phone!

Do not use in vehicles (car, bus, train). Without an external antenna, the radiation inside the vehicle is higher. In addition, the user is distracted and becomes a nuisance to others on public transport! No texting while driving – ever! The distraction causes you to become a danger to yourself and a danger to other road users!

Make phone calls at home and at work via a hardwired network. Internet access via a hardwired connection such as LAN (e.g. via ADSL, VDSL, fiber optics) does not emit radiation: it is fast and secure. Constantly radiating DECT cordless phones, Wi-Fi access points, data sticks and LTE modems should be avoided!

Work offline more often or put your phone in airplane mode. For functions such as listening to music, camera, alarm clock, calculator or offline games, you do not always need an Internet connection!

Fewer apps means less radiation. Minimize the number of apps and disable the most unnecessary background services on your smartphone. Disabling “mobile services”/“data network mode” turns the smartphone into a conventional mobile phone. You can still be reached, but you avoid a lot of unnecessary radiation from background data traffic!

Avoid making calls in places with poor reception (basement, elevator and the like). In such instances, a mobile phone increases its transmission power. When there is poor reception, use a headset or the speakerphone instead!

Buy mobile phones with a very low SAR value and an external antenna connector, if possible!

 

Δ. Φυλλάδια – Έντυπα του Enviromental Health Trust

Ε 

Συμβουλές από γιατρούς για ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων
https://ehtrust.org/resources-to-share/printable-resources/?mgi_195=6570/doctors-advice-on-cell-phones-brochure

Συμβουλές από γιατρούς για ασφαλή χρήση ασύρματων συσκευών
https://ehtrust.org/resources-to-share/printable-resources/?mgi_195=10311/doctors-advice-on-wireless-brochure

Επιπλέον αναφορές:

ΝASA – 1981

https://ntrs.nasa.gov/citations/19810017132
δημοσιεύε
ται έκθεση όπου αναφέρεται η καρκινογόνος δράσης της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – 2009

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+REPORT+A6-2009-0089+0+DOC+XML+V0%2F%2FEL#title3

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – 2011

Κατέταξε την ασύρματη ακτινοβολία ως πιθανώς καρκινογόνα (κατηγορία 2Β).

Έκθεση Bioinitiative – 2012

https://bioinitiative.org/

H BioInitiative Report έχει συνταχθεί από μία ομάδα 29 διεθνών επιστημόνων (από τις Η.Π.Α., Σουηδία, Ιταλία, Ρωσία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ινδία, Καναδά και Ελλάδα) από κορυφαία πανεπιστήμια.

Απόσπασμα:

“Δεν μπορείτε να την δείτε, να τη γευτείτε ή να τη μυρίσετε, αλλά αποτελεί μία από τις πιο διάχυτες περιβαλλοντικές εκθέσεις στις βιομηχανικές χώρες σήμερα.Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι οι όροι που περιγράφουν σε γενικές γραμμές τις εκθέσεις που προκαλούνται από μια μεγάλη ποικιλία ενσύρματων και ασύρματων τεχνολογιών που έχουν αλλάξει το τοπίο της ζωής μας με αμέτρητους ευεργετικούς τρόπους. Ωστόσο, οι τεχνολογίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση και την ευκολία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις βιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Με βάση νέες έρευνες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού, σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες. Τα ανθρώπινα όντα αποτελούν βιοηλεκτρικά συστήματα. Η καρδιά και το μυαλό μας διέπονται από εσωτερικά βιοηλεκτρικά σήματα. (…) Περιβαλλοντικές εκθέσεις σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Αρκετές δεκαετίες διεθνών επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι βιολογικά δραστικά σε ζώα και σε ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση