Μαρ 13 2018

Χρόνια πολλά στον 29χρονο Παγκόσμιο Ιστό

Τα 29α γενέθλιά του γιορτάζει στις 12 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) και ο βρετανός εφευρέτης του Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη.

«Θέλω το Web να αντανακλά τις ελπίδες μας και να εκπληρώνει τους φόβους μας, αντί να μεγεθύνει τους φόβους και να βαθαίνει τους διαχωρισμούς αν άμεσά μας», αναφέρει στην 29η επέτειο από την ίδρυση του Ιστού, σε μια χρονιά που για πρώτη φορά πάνω από τους μισούς κατοίκους της Γης βρίσκονται πια online, κάτι που όμως, όπως λέει, αναδεικνύει παράλληλα την ύπαρξη ενός ψηφιακού χάσματος.

«Ο αριθμός των τρόπων που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στο Ίντερνετ, έχει πολλαπλασιαστεί. Ήρθε η ώρα για μια αντίδραση εκ μέρους των ανθρώπων στην Ευρώπη», τονίζει. «Ασφαλώς μπορούμε να φαντασθούμε ένα καλύτερο κόσμο…όπου θα έχει κανείς επιλογή για την μηχανή αναζήτησης και επιλογή για το κοινωνικό δίκτυο. Σε ένα καλύτερο κόσμο θα έχει κάποιος πλήρη έλεγχο πάνω στις πληροφορίες που τον αφορούν».

Διαβάστε το άρθρο:
α) μεταφρασμένο στα Ελληνικά στο http://www.cnn.gr/tech/story/121157/to-web-kleinei-ta-29-kai-o-efeyretis-toy-proeidopoiei-gia-toys-kindynoys
β) πρωτότυπο στο : https://webfoundation.org/2018/03/web-birthday-29/

 

Απρ 14 2018

Πως λειτουργούσε ο πρώτος ψηφιακά προγραμματιζόμενος αργαλειός

Ένα βίντεο από το Victoria & Albert Museum (μουσείο τέχνης και σχεδίου) του Λονδίνου, που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο αργαλειός του υφαντουργού, μηχανικού και εφευρέτη Joseph-Marie Jacquard, χρησιμοποιώντας διάτρητες κάρτες (1804).

Οι διάτρητες κάρτες ήταν το μέσο στο οποίο αποθήκευσε τις οδηγίες για την ύφανση του μοτίβου του υφάσματος, δηλ. το πρόγραμμά που εκτελούσε ο αργαλειός του.

 

Μαρ 04 2018

Ιστορίες με ιστορία, α γυμνασίου, 2017-18

Με αφετηρία δύο λέξεις και πολλή φαντασία φτιάξαμε μια ιστορία.

Τη γράψαμε, με μολύβι και χαρτί. Τη ζωγραφίσαμε με τις μπογιές μας.

Την κάναμε ψηφιακή. Την πληκτρολογήσαμε, σαρώσαμε τις ζωγραφιές και την εκτυπώσαμε.

Θα γίνει και διαδικτυακή χρησιμοποιώντας το paddlet!

Συνδεόμαστε, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο, με τον κωδικό πρόσβασης που έχει δοθεί!

 

 

Για να προσθέσετε την ιστορία σας επιλέξτε + κάτω από την ομάδα σας.

Τίτλος:ο τίτλος της ιστορίας σας  Γράψτε κάτι…: αντιγράφετε το κείμενο της ιστορίας σας

επιλέξτε και ανεβάστε την εικόνα σας από το τοπικό μας δίκτυο στο paddlet.

 

Ιαν 08 2018

Υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου (2015)

 

Νοέ 23 2017

Η ιστορία του Qwerty και η διάταξη του πληκτρολογίου

Νοέ 09 2017

Τι είναι η ουδετερότητα στο διαδίκτυο;

«Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις άξονες.

Πρώτον, όλα τα σημεία του διαδικτύου είναι δυνατό να συνδέονται με όλα τα υπόλοιπα.

Δεύτερον, όλοι οι πάροχοι οφείλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες για την επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων από σημείο σε σημείο.

Τρίτον, σε θέματα καινοτομίας δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους παρακώλυση από κανέναν, άτομο ή φορέα. Η εφαρμογή των παραπάνω είναι θεμελιώδης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), αλλά και για την περιφρούρηση των βασικών αξιών του διαδικτύου: της δημοκρατίας και της ελευθερίας της επικοινωνίας.»

Το απόσπασμα από ένα άρθρο του ellak (Οκτώβριος 2017). Δείτε όλο το άρθρο: https://eellak.ellak.gr/2017/10/09/i-oudeterotita-sto-diadiktio-kindinevi/

Σεπ 26 2017

Βραδιά Ερευνητή 2017

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή δράση, που πραγματοποιείται σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια.

Σκοπός της Βραδιάς Ερευνητή είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Στην Θεσσαλονίκη:

Παρακολουθείστε ένα μουσικο-επιστημονικό δρώμενο πλαισιωμένο με Blues-Rock μουσική, διασκεδάστε με νεανικά μουσικά σχήματα και ανακαλύψτε τα φυσικά μαγικά που εξηγούν τα ανεξήγητα.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ώρα έναρξης στις 17:00 και Ελεύθερη Είσοδο

Ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα: http://www.researchersnight.gr/thessaloniki.el.aspx

bradiaereuniti2017

Μαΐ 12 2017

OpenShot Video Editor

Ο επεξεργαστής βίντεο OpenShot είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για την δημιουργία και επεξεργασία βίντεο σε Linux.

Η εφαρμογή βρίσκεται στην ομάδα εφαρμογών Ήχος-Βίντεο.

Είναι πολύ εύκολη ειδικά μετά την χρήση του audacity, όπου οι μαθητές εξοικοιώθηκαν με τη χρήση καναλιών (λωρίδων χρόνου)

Δείτε το εγχειρίδιο του επεξεργαστή βίντεο OpenShot:http://www.openshotusers.com/help/1.3/el/index.html

Μαΐ 08 2017

Τι είναι το διαδίκτυο;

Μαΐ 08 2017

Τα φυσικά μέσα που στηρίζουν το διαδίκτυο

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων