Η άποψη του συναδέλφου Χρ. Παπανδρέου για το διαγωνισμό (νικητή 2007)
Αν ασχολείστε με τις νέες τεχνολογίες (ΤΠΕ) και προσπαθείτε στην καθημερινή σας πρακτική να τις ενσωματώσετε και στη σχολική τάξη, τότε μια πολύ καλή ευκαιρία θα ήταν να παρουσιάσετε τη δουλειά σας αυτή και στον διαδικτυακό διαγωνισμό Ε-learning awards 2009.
Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται εδώ και εννέα χρόνια από το Πανευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN) και αποτελεί πόλο έλξης εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων από ολόκληρη τη διευρυμένη Ε.Ε.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τα διάφορα εκπαιδευτικά projects που έχουν αναπτύξει, είτε με τους μαθητές τους σε επίπεδο τάξης, είτε σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο της δράσης σχολικών διαδικτυακών συνεργασιών Ε-twinning.
Το όφελος από αυτή τη δραστηριότητα είναι σημαντικό για όλους (εκπαιδευτικούς και μαθητές) αφού έτσι γίνεται ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε σχολικό επίπεδο. Ο ένας μαθαίνει για τον άλλον και από τον άλλον.
Έτσι όλοι μαζί χτίζουν μια βάση δεδομένων, γνώσεων και σχολικών πρακτικών που μπορεί να εμπλουτίζεται και να διευρύνεται καθημερινά. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η βάση αυτή δημιουργείται από φορείς που υπηρετούν την εκπαίδευση και γνωρίζουν τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες του σχολείου, των μαθητών και των ίδιων των συναδέλφων. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να επιλέξει μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και να το εντάξει στην τάξη του, ή απλά να πάρει ιδέες και να δημιουργήσει κάτι δικό του που να ταιριάζει στην ιδιαιτερότητα της τάξης του.
Τα e-learning awards εντάσσονται στο διεθνές συνέδριο ΕΜΙΝΕΝΤ. Ειδικοί στις νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συναντιούνται και παρουσιάζουν τις απόψεις τους, τις εργασίες τους, την εμπειρία τους και καταθέτουν τις απορίες ή τον προβληματισμό τους για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη σχολική τάξη και πρακτική. Δημιουργείται ένα γόνιμο πεδίο για εισαγωγή νέων τάσεων ή αναθεώρηση παλιών.
Ως επιστέγασμα των παραπάνω, το συνέδριο αυτό συνηθίζει να βραβεύει τις καλύτερες εργασίες και να τις παρουσιάζει ως καλά παραδείγματα σχολικής πρακτικής. Ένας από τους συναδέλφους που έχουν διακριθεί στο παρελθόν είναι και ο γράφων, δάσκαλος στο 6/Θ Δημ. Σχ. Καράτουλα Ν. Ηλείας. Η εργασία είχε θέμα ένα «εικονικό μουσείο», και κατέλαβε μια από τις δεύτερες θέσεις, προτείνοντας ένα μοντέλο ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην τάξη, αλλά και εφαρμογή του σε διάφορους τομείς με διαθεματικές κυρίως προεκτάσεις.
Σχολιάζοντας ο ίδιος τον διαγωνισμό, θεωρώ ότι ήταν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της σχολικής μου καριέρας, αφού δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσω την εργασία μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως επειδή γνώρισα νέους συναδέλφους, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρία από τη σχολική τάξη. Φυσικά από τη βράβευση ωφελήθηκε κυρίως το σχολείο μου, αφού το εργαστήριο διαθέτει πλέον έναν από τους καλύτερους διαδραστικούς πίνακες, γεγονός που σημαίνει ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στη σύγχρονη μάθηση για ένα μικρό επαρχιακό σχολείο!!!
Χρήστος Παπανδρέου,
Δάσκαλος ΠΕ70,
6/Θ Δημ. Σχ. Καράτουλα Ν. Ηλείας.