Η άποψη του συναδέλφου Θ. Τσαγκατάκη για το διαγωνισμό (νικητή 2008)

Τα e-learning awards είναι ένας θεσμός που “τρέχει” από το 2001 και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες που κάνουν προγράμματα βασισμένα στη χρήση των υπολογιστών.

Πέρα από το καθαρά διαγωνιστικό μέρος τα e-learning awards δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να κάνουν γνωστό το έργο τους σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Στα θετικά του διαγωνισμού είναι ότι πρόκειται για έναν “ανοιχτό” διαγωνισμό με την έννοια ότι οι αιτήσεις δεν αφορούν εργασίες πάνω σε ένα ορισμένο πρότυπο, αλλά γίνονται δεκτές όλες οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Έτσι και εμείς το 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου, καταθέσαμε την εργασία που είχε εκπονηθεί στα πλαίσιο του διαγωνσιμού ThinkQuest 2008. Η σχολική αυτή εργασία Reduce-Reuse-Recycle κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 366 συμμετοχές από 32 χώρες.

Πέρα από τα βραβεία σε υλικό για το σχολείο, και την επιταγή για αγορά υλικού, στα θετικά θα πρέπει να αναφέρω την απίστευτη εμπειρία της συμμετοχής σε ένα τριήμερο συνέδριο πραγματικά εκπαιδευτικό, όπου γίνεται παρουσίαση των τελευταίων καινοτομιών στην εκπαίδευση αλλά και πολύ ενδιαφέροντα case studies σχολικών μονάδων του εξωτερικού.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρω την υποδειγματική συμπεριφορά ακόμα και των εμπορικών εταιρειών που προσφέρουν τα δώρα, αφού πέρα από την τυπική αρχική επικοινωνία, υπάρχει ακόμα και τώρα μετά από τόσους μήνες επικοινωνία και ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού καθώς και πλήρης υποστήριξη. (βλ. και σχετικό CASE STUDY)

Στα αρνητικά του διαγωνισμού θα πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς οι μαθητές που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα δεν καλύπτονται ώστε να μπορέσουν και αυτοί να παρακολουθήσουν το τριήμερο συνέδριο, αφού η πρόσκληση ισχύει μόνο για τον υπεύθυνο καθηγητή.

Η διαδικασία εγγραφής είναι πραγματικά πολύ απλή, σύντομη και η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει το σύνολο των εγγραφών από την Ελλάδα να αυξάνεται. Όρεξη υπάρχει, τα προβλήματα είναι γνωστά αλλά νομίζω ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών εργάζεται με γνώμονα το καλό του μαθητικού πληθυσμού και ξεπερνάει τυχόν προβλήματα και «εσωτερικές» απογοητεύσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι δυστυχώς επίσημα από το Υπουργείο δεν στάλθηκε ούτε καν μία συγχαρητήρια επιστολή στους μαθητές που συμμετείχαν και προσπάθησαν πραγματικά τα μέγιστα, ώστε να διακριθεί η Ελλάδα σε ένα πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Προσωπική παραίνεση λοιπόν δηλώστε τις εργασίες σας ώστε να καταλάβουμε κάποια στιγμή και την πρώτη θέση!

Αθανάσιος Ι. Τσαγκατάκης
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19
2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου.

Αφήστε μια απάντηση